Štab za vanredne situacije

Banjaluka: Vrtići počinju sa radom od 11. maja

  • 05.05.2020. 19:12

Svim javnim i privatnim vrtićima u Banjaluci od 11. maja biće dozvoljen rad, odlučio je Štab za vanredne situacije.

Preporuka štaba je da se radi sa minimalnim brojem djece uz uputstva o mjerama higijene koja je izdao Institut za zaštitu zdravlja.

"U narednim danima izvršiće se u javnim i privatnim ustanovama prilagođavanje onome što je Institut naložio za predškolsko vaspitanje i moći će raditi javne i privatne predškolske ustanove sa manjim brojem djece", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Za povratak u banjalučke vrtiće roditelji su prijavili 206 djece. Biće formirane grupe, a do 11. maja biće saopšteno koja će grupa u koji objekat. 

"Napravili smo već nekakvu šemu dolazaka djece i u koje vrtiće. Naš prijedlog je da to bude osam objekata, velikih objekata sa velikim dvorištima gdje bi u grupama bilo smješteno maksimalno desetoro djece na dva vaspitača", istakla je Jelena Kurtinović, direktor IU Centar za predškolsko vaspitanje Banjaluke.

Sa radom počinje gradski i prigradski javni prevoz sa minimalnim brojem linija uz dodatne mjere Instituta za javno zdravstvo. O tačnom datumu grad će odlučiti u petak. 

"On će podrazumijevati određene mjere distance unutar samih autobusa, ograničen broj lica koja to mogu da koriste, mjere higijene pojedinačno svih onih koji budu ulazili ili koristili javni prevoz i naravno ovaj prevoz koji bi trebao da vjerovatno krene, o tome ćemo još jednom odlučiti u petak, sada vršimo pripreme, će biti redovni prevoz sa plaćanjem karata u odnosu na ovaj sadašnji koji je besplatan, radnički prevoz", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Dobre vijesti stižu i za rekreativce. Od ponedjeljka se ponovo može u parkove, izletišta i teretane na otvorenom. Ipak, na snazi ostaju republičke mjere koje se odnose na zabranu okupljanja više od tri osobe na javnom mjestu.