Muzej Republike Srpske

Izložba o pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa

  • 24.10.2019. 20:58

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Banjaluci u Muzeju Republike Srpske izložbu pod nazivom "50 godina od zemljotresa u Banjaluci (1969-2019)", autora Milenka Đorđevića.

Đakovićeva je istakla da je ova izložba izuzetno značajna jer kroz fotografije i dokumentaciju podsjeća na razmjere stradanja i razaranja.

"Nije slučajno da je izložba upriličena večeras ovdje u Muzeju Srpske koji je smješten u zgradi Doma radničke solidarnosti, sagrađenoj nakon zemljotresa sredstvima pomoći stradaloj Banjaluci", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske izuzetno cijeni i podržava izložbe i aktivnosti ovakvog karaktera, jer opominju i podsjećaju na istorijski neizbrisive događaje, kao što je bio zemljotres.

"Časovnik na Tgu Krajine nije uništen, ali su njegove kazaljke od jačine udara zauvijek zaustavljene i podsjećaju na veliko razaranje i stradanje, i na život koji je nastavljen još intezivnije od tih vremena", rekla je Đakovićeva.

Izložba govori o zemljotresu koji se dogodio 1969. godine, a sastoji se od fotografija, dokumenata, novinskih članaka koji svjedoče o toj katastrofi.

Banjaluku je 27. oktobra 1969. godine pogodio razoran zemljotres jačine osam stepeni Merkalijeve skale u kojem je 15 lica izgubilo život, više od 1.000 povrijeđeno, a nanesena je ogromna materijalnja šteta.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program