Banjaluka

Na UKC-u Srpske prvi put urađene operacije u tretmanu gojaznosti pacijenata

  • Izvor: SRNA
  • 23.02.2024. 16:53

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske prvi put urađene su operacije u tretmanu gojaznosti pacijenata, a generalni direktor ovog centra Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo zbog još jednog uspjeha, pobjede i pisanja istorije u UKC-u Srpske.

On je zahvalio načelniku Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Zoranu Aleksiću, doktoru iz Prve hirurške klinike sa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Ognjenu Skrobiću i svim koji su učestvovali u ovim zahvatima.

"Želim da ovi zahvati postanu rutinski u UKC Republike Srpske kako bismo mogli pomoći našim pacijentima", istakao je Đajić novinarima.


Miljan Hofman osuđen na zatvor zbog mučenja konobara

Miljan Hofman osuđen na zatvor zbog mučenja konobara

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Zoran Aleksić zahvalio je svim svojim kolegama, direktoru i doktoru Skrobiću za podršku i saradnju.

On je naglasio da gojaznost nije estetski problem nego ozbiljna bolest koja zahvata sve organske sisteme.

"Postoje stroge indikacije kada je hirurgija u upotrebi za liječenje gojaznosti. Ovom problemu se pristupa multidisciplinarno i na prvom mjestu pristupa liječenju endokrinolog, zatim nutricionista, psiholog, kardiolog, pulmolog, anesteziolog i na kraju hirurg", rekao je Aleksić.

On je istakao da je hirurgija svakako jedna od karika u kompleksnom liječenju gojaznosti.

"Ono što ćemo mi predložiti jeste svakako da se oformi centar za liječenje gojaznosti u Republici Srpskoj, a logično je da njegovo sjedište bude u našoj ustanovi jer imamo sve pretpostavke da se to realizuje. Hvala svima za podršku", rekao je Aleksić.

Doktor iz Prve hirurške klinike sa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Ognjen Skrobić zahvalio je kolektivu UKC Republike Srpske, generalnom direktoru Vladi Đajiću, te kolegama Zoranu Aleksiću i Velimiru Škrbiću i koleginici endokrinologu Ivoni Risović koja je prepoznala značaj osnivanja centra za gojaznost.


Tamara Vučić u posjeti UKC Srpske; Donirala inkubator Klinici za ginekologiju

Tamara Vučić u posjeti UKC Srpske; Donirala inkubator Klinici za ginekologiju

"Inicijativa za centar za gojaznost je od velikog značaja, jer je gojaznost došla do epidemioloških razmera. Ovde postoje svi uslovi da se ova procedura može sprovoditi, a kolege su stručnjaci, te ne postoji nijedna prepreka", naglasio je Skrobić.

Doktor iz Prve hirurške klinike sa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Ognjen Skrobić, koji se bavi barijatrijskom hirurgijom, danas je sa kolegama na UKC Republike Srpske uradio dvije laparoskopske "sliv" resekcije, što je prvo izvođenje ovih procedura na UKC-u Srpske.

Iz UKC ističu da liječenje gojaznosti hirurškim putem podrazumijeva određenu hiruršku proceduru na želucu, a najzastupljenija barijatrijska procedura danas je "sliv" gastrektomija.

"Cilj Klinike UKC Srpske za opštu i abdominalnu hirurgiju je da, zajedno sa specijalistima Prve hirurške klinike, ovu proceduru uvede u UKC čime bi postigli novi uspjeh, poboljšali kvalitet liječenja pacijenata i ovu proceduru učinili dostupnom pacijentima u Republici Srpskoj", naveli su iz UKC-a.

Kako su naveli u UKC-u je formiran tim/konzilijum za liječenje gojaznosti u kojem učestvuju endokrinolog, psiholog, pulmolog, kardiolog, anesteziolog i hirurg.

S ciljem uvođenja nove procedure - barijatrijske hirurgije na UKC-u na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju održava se simpozijum "Minimalno invazivna hirurgija gornjeg gastrointestinalnog trakta", gdje Skrobić drži predavanje o "sliv" gastrektomiji.

Pratite nas i putem Vibera