Banjaluka

Rebalans budžeta: Čubrilović bi podržao kriminal, Stevandić lopticu prebacuje gradskom odboru US

  • Izvor: ATV
  • 15.01.2024. 19:29

Usvajanje predloženog rebalansa budžeta bio bi kriminal, a za to bi glasali odbornici koje je potkupio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Jedno je činjenica, drugo je optužba.

Predloženi rebalans budžeta se ne može usvojiti retroaktivno, stav je Ministarstva finansija. Ali kome je upućena optužba predsjednika GrO SNSD Banjaluka Vlade Đajića da je Stanivuković potkupio odbornike koji će glasati za rebalans i dalje nije poznato.

Predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže za ATV da je sve komplikacija, ali da će to u svakom slučaju biti posao odbornika Grada Banjaluka.

"Mi ne naređujemo svojim odbornicima niti naređujemo predsjedniku Gradskog odbora. Oni imaju slobodu da odluče, ja im ne naređujem. Mi samo odluke na nivou Vlade, Skupštine, izbore za člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike, to mi kontrolišemo i moraju se izvršavati naređenja. Prema našem statutu djelovanje na lokalnom nivou je zadatak gradskog odbora i njegovog predsjednika. Inače mislim da je previše nagađanja oko te teme", kaže Stevandić.

Nekadašnji predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović i lider DЕMOS-a kaže za ATV da zbog čitave atmosfere oko rebalansa budžeta za 2023. godinu nije urađeno ništa po čemu će se ovog parlamenta i gradonačelnika sjećati.

"Rebalans treba da se prihvati, da odgovara onaj ko treba da odgovara za zakonitosti izvršenja budžeta. Da grad i institucije koje grad finansira ne trpi po pitanju neslaganja. Manje je važno ko je kriv, da li skupštinska većina ili gradonačelnik. Ali treba misliti o onima zbog kojih oni postoje. Da rade u interesu građana koji zadovoljavaju svoje potrebe izvršenjem tog budžeta. Možda je gradonačelnik zakasni s rebalansom, možda skupštinska većina nije trebalo da blokira tu vrstu rada. To ne ide nikome u prilog. Tražiti krivca još je veća greška", kaže Čubrilović.

On ističe da treba podržati usvajanje rebalansa da bu institucije oslonjene na budedž normalno funkcionisale. Ipak, za šta se DЕMOS zalaže, Čubrilović kaže da to nije važno.

"Šta vam je važno za šta se DЕMOS zalaže? Ja sam vam iznio svoje viđenje situacije, šta je vama važno da li ovaj ili onaj? Najvažnije je da se to odblokira i da građani i korisnici budžeta normalno funkcionišu", kaže Čubrilović.

Ministarstvo finansija Republike Srpske dalo je mišljenje da ne postoji mogućnost usvajanja rebalanska budžeta grada za 2023. godinu u januaru 2024. godine.

Tako ne misli i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je predložio Prijedlog rebalansa za 2023. godinu.

Еkonomisti smatraju da se rebalans ne može usvajati retroaktivno, a kako Stanivuković predvodi grad svoje mišljenje daju i pravnici koji tvrde da posla imaju inspektori. Ukoliko se nepravilnosti utvrde, uslijediće kazne za odgovorne.

Pratite nas i putem Vibera