Arhiv Republike Srpske

Rijedak snimak Banjaluke iz 1962.godine

 • 09.04.2024. 16:14

U Arhivu Republike Srpske čuva se nekoliko amaterskih celuloidnih zapisa Ragiba Džaferovića, jedne od najtajanstvenijih ličnosti u cjelokupnoj istoriji neprofesionalnog filma u Banjaluci.

Kako se navodi na Jutjubu kanalu Filmskog kluba “Osmica”, osim činjenice da je većinu svojih pokretnih slika snimio na (za ono vrijeme preskupoj) 16 mm filmskoj traci u boji, o Džaferoviću (bar za sada) nema više nikakvih podataka.

"Panorama Banjaluke" je dokumentarni filmski zapis u "feranijakoloru", koji je ovaj kino-amater načinio u ljeto 1962. godine. 

U centru pažnje Džaferovićeve "šesnaestice" našli su se širi centar onovremene Banjaluke, potom prizori Vrbasa i tvrđave Kastel, te kadrovi naselja Mejdan (današnjeg Obilićeva) i samog jezgra "krajiške ljepotice".

Film je restaurisan i digitalizovan u 720p HD formatu pod okriljem Filmskog kluba "Osmica" iz Banjaluke.

Pogledajte video:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

  'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?