Inicijativa

"Tražimo iste subvencije za predškolce u Banjaluci"

  • Izvor: ATV
  • 24.01.2024. 19:21

Tražimo da subvencije za privatne vrtiće budu iste kao i za javne - ovo je osnovni zahtjev koji stoji u inicijativi roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće u Banjaluci.

Kažu, ovakav zahtjev uputili su posebno iz razloga što je cijena privatnih vrtića odavno skočila. 

Branko Crnogorac, otac tri djevojčice, za boravak dvije kćerke u privatnom vrtiću i najstarije u produženom boravku, kaže da mjesečno izdvaja 920 KM.  

"Inicijativa se prvenstveno odnosi na izjednačavanje subvencija koje Gradska uprava daje za djecu u vrtićima Centra za predškolsko vaspitanje u odnosu na djecu koja su u privatnim vrtićima. Ta razlika je trenutno šest na prema jedan. Zato što je ovaj iznos negdje oko 340 KM, a ovaj 60 KM. I kako stvari stoje ta razlika će se samo povećavati“, kaže Branko Crnogorac. 

Ninković: Nastavak vanredne sjednice 1. februara

Ninković: Nastavak vanredne sjednice 1. februara

Da do toga ipak ne bi došlo, roditelji će u ponedjeljak svoje zahtjeve predati gradonačelniku Drašku Stanivukoviću. Pitaju ga i kada će biti isplaćene sada već četiri neisplaćene subvencije. Gradski menadžer Bojan Kresojević odgovara - čim bude usvojen rebalans za prošlu godinu. Hvali se kako je nova gradska administracija uvela bilo kakvu subvenciju privatnim vrtićima. 

"Mi smo bili svjesni i tada da je potrebno vršiti dalje prilagođavanje, ali nije sve do nas. Ima i dio koji se odnosi na skupštinsku većinu. Skupštinska većina nažalost tu razliku povećava jer troškovi u Centru za predškolsko povećavaju. I oni su samo iz 2023. godine do 2024. godine povećani sa 15,4 miliona maraka na 20,4 miliona maraka“, kaže gradski menadžer Bojan Kresojević. 

Sve ovo kaže gradski menadžer čija uprava ni temelj za vrtić nije iskopala a kamoli ga izgradila, poručuju iz skupštinske većine. Ako ne subvencije onda bi bar gradski vrtići bili od koristi roditeljima. 

Tramp bi mogao da bude nominovan za 48 sati

Tramp bi mogao da bude nominovan za 48 sati

"Ono što ćemo mi kao klub odbornika SNSD-a u Banjaluci tražiti jeste da se kroz rebalans budžeta 2024. godine povećaju, izjednače subvencije u državnim i u privatnim vrtićima. I da se uredi oblast da nemate situaciju , vi izglasate povećanje subvencija a da sutra se poveća cijena vrtića. Imate primjer gdje su vrtići kroz manje od dvije godine sa 200 KM poskupili svoje usluge na nekih 400 KM“, kaže odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Bojan Pećanac. 

Roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće predlažu da se standardizuje paket osnovnih usluga za sve predškolske ustanove. On, bi između ostalog, uključivao desetočasovno radno vrijeme, nadzor stručnog vaspitača, redovna i posebna ishrana - dva obroka i užina, te rad sa djecom po planu, programu i preporukama nadležnih vaspitno-obrazovnih ustanova.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: