Banjaluka

Vječno da živi sjećanje na ubijenu djecu u Šargovcu

  • Izvor: ATV
  • 07.02.2024. 19:23

"Da se moglo nebo slomiti od bola, tada bi se slomilo, i da se zemlja mogla rastvoriti od srama, tada bi se rastvorila". "I dok je svijeta i vijeka neka se spomen njihov drži.... "

Glavna je to poruka đaka i nastavnika osnovne škole "Đura Jakšić" iz banjalučkog naselja Šargovac.

Pomenom i zapaljenim svijećama čuvaju uspomenu  na 52 učenika ove škole koje su ustaše ubile  7. februara 1942. godine.

Sudbina njihovih prethodnika, današnjim generacijama je strašna i nepojmljiva.

"Prvenstveno mi smo u školi oko toga pričali. Nadam se da se nikad u životu ne bi trebalo desiti", kaže učenik Aljoša Javorac.


Vanja Vuković uhapšen zbog prijetnji svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića

Vanja Vuković uhapšen zbog prijetnji svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića

Neka se nikome i nigdje ne dogodi zlo koje se dogodilo srpskom narodu, posebno ne zlo i stradanje srpske djece u dvadesetom vijeku.

Mladim naraštajima ostaje zadatak da čuvaju sjećanje i bore se za bolju budućnost, poruka je onih koji su preživjeli.

"Da se nigdje u svijetu ne dogodi zlo , kao što se događalo kod nas i specijalno na uništavanju naše pravoslavne vjere i zato što smo samo Srbi , zato što smo Srbi zato su nas ubijali i danas traže sve da nas ponište, ali vi mladi nastavite, nemojte pokleknuti. Ne dajete svoja ognjišta , ne dajete svoje dobro, svoju dragu zemlju, svoj grumen koji je najljepši", rekla je Dobrila Kukolj, predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

Iz godine u godinu je sve više i đaka i mještana na obilježavanju stradanja šargovačkih đaka.

Ovaj zločin od prije 82 godine  treba da bude opomena svima i danas, u 21. vijeku, poručeno je iz Šargovca.

"Jedna opomena nama u današnje vrijeme koji živimo u 21. vijeku, da zločini se nažalost i dešavaju i ponavljaju, ne kao što je ovaj ali mi moramo biti oprezni i moramo izvući pouke. I jednostavno ne smijemo dozvoliti da se ovako nešto ponovi na ovim prostorima", poručuje direktor OŠ "Đura Jakšić" Darko Tomić.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u pokolju Srba u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na najmonstruozniji način ubile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete.

Među ubijenima na zvjerski način, bez ispaljenog metka, bila su i 52 učenika šargovačke Osnovne škole. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska