Foča

31 godina od nikoljdanskog pokolja u Jošanici

  • Izvor: SRNA
  • 19.12.2023. 09:53

Navršila se 31 godina od zločina u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica, kada je muslimanska vojska svirepo ubila 56 mještana srpske nacionalnosti.

U osvit nikoljdanskog jutra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i paleći sve pred sobom, na kućnom pragu, dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač, ubijana je i stoka, a gdje su to stigli zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Stradale su čitave porodice dok su slavile krsnu slavu. Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela.


Tri tragedije koje su doktoru Nestoroviću promijenile život

Tri tragedije koje su doktoru Nestoroviću promijenile život

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ugašeni su životi desetogodišnje Dragane Višnjić, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnje Danke Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom (31), tatom Dragoljubom (39), stricem Milanom (33), bakom Zorkom (64) i djedom Vukadinom Višnjićem (64).

Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i dvije godine starija njena sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja (44) i Gojina majka Stojka (64).

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.


Petrović za ATV: Poseban je osjećaj kada Peskov u Moskvi kaže 'naši prijatelji iz Republike Srpske'

Petrović za ATV: Poseban je osjećaj kada Peskov u Moskvi kaže 'naši prijatelji iz Republike Srpske'

U selu Hodžići, na imanju Višnjića u blizini spomenika, izgrađena je i crkva u znak vječnog sjećanja na jošaničke mučenike.

Godišnjici stradanja Srba u Jošanici fočanska Boračka organizacija obilježava u maju povodom ljetnog Nikoljdana, a Crkva je ponijela ime Svetih Ćirila i Metodija, koji se, takođe, proslavljaju u maju.

Tužilaštvo BiH je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv 13 nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH koji se terete za ovaj ratni zločin.

Optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Еnver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Tužilaštvo je navelo da će navode iz optužnice dokazivati sa više od 400 svjedoka i 1.200 dokaznih materijala.

Sud BiH u septembru je prvobitno odbio potvrđivanje optužnice, da bi je, nakon žalbe Tužilaštva i pritiska javnosti, ipak potvrdio.

Svi optuženi u novembru su pred Sudom BiH negirali krivicu. Očekuje se početak suđenja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina