Mostar

Antifašistima opet zabranjena šetnja do Partizanskog groblja

  • Izvor: SRNA
  • 09.02.2024. 16:22

Policija u Mostaru nije dozvolila komemorativnu šetnju do Partizanskog groblja, koju je Udruženje antifašista i boraca mostarskog NOR-a planiralo za sutra u sklopu obilježavanja 14. februara, Dana oslobođenja ovog grada od fašizma, saopšteno je iz UABNOR-a Mostar.

Iz Udruženja napominju da je i danas, kao i prethodnih godina, policija u Mostaru usmeno saopštila zabranu.

- Obrazloženje da je to iz bezbjednosnih razloga zbog održavanja fudbalske utakmice Zrinjski-Slavija ne prihvatamo, jer su u isto vrijeme kroz grad dozvolili šetnju mostarskih mažoretkinja i djece iz iz vrtića. Ako nama, odraslima, nije sigurno kako je sigurno djeci ili se, pak, radi o potpuno nečem drugom i dvojnim aršinima - navode iz UABNOR-a.

Iz Udruženja podsjećaju da se ovih dana navršava 20 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik BiH - Partizansko spomen groblje, a da je istraga još u toku i nema rezultata.

- Na bazi kojih pokazatelja, ako se ne radi o političkoj odluci, ste zaključili da je odavanje pošte na groblju mogući bezbjednosni problem. Kome u gradu treba da na ovaj način u svijet šalje još jednu negativnu sliku, te od Mostara dodatno pravi grad-slučaj - naveli su iz Udruženja.

Iz UABNOR-a Mostar postavljaju pitanje "kome smeta hiljadu-dvije turista koji dolaze u grad i žele položiti cvijeće na groblje i ko se stidi onoga čime se ponosi cijeli civilizovani svijet".

- Odlučno odbacujemo ovakve odluke kao političke i tražimo sankcionisanje nalogodavaca - poručili su iz UABNOR-a Mostar uz poruku "Smrt fašizmu - sloboda narodu!".

Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu obilježava se 14. februara. Ovaj datum nakon posljednjeg rata ne obilježava Gradska uprava, već samo udruženja koja baštine tradiciju antifašističke borbe. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok