Propusti

Bezbjednosni skandal u BiH: Da li će neko odgovarati?

Veliki bezbjednosni skandal potresa Službu za poslove sa strancima (SPS) BiH nakon što su službenici Terenskog centra u Banjaluci, u vrijeme pojačane prijetnje terorističkim napadom, pustili na slobodu dvojicu Iračana koji su zatečeni u ilegalnom boravku u BiH.

Iako nisu imali pasoše, te su ilegalno ušli i boravili u BiH, Iračani nisu predati u Imigracioni centar, već su ”počašćeni” rješenjem o protjerivanju - na dobrovoljnoj bazi. U prevodu, pušteni su na slobodu i od tada im se izgubio svaki trag.

Sve se odigralo početkom aprila, a o kakvom se bezbjednosnom propustu radi svjedoči činjenica da su u to vrijeme sve policijske agencije u BiH zaprimile operativnu informaciju o pojačanoj prijetnji terorističkim napadom na teritoriji cijele zemlje. U informaciji se navodilo da potencijalna prijetnja dolazi od osoba afroazijskog porijekla sa francuskog govornog područja.

Uhapšeni u Laktašima

Par dana, po prijemu informacije, policijski službenici PS Laktaši su u automobilu, britanskih registarskih oznaka, zaustavili dva stranca. Radilo se o osobama afroazijskog porijekla, koji su govorili francuski jezik. Da sve bude još sumnjivije ispostavilo se da su ilegalno ušli i boravili u BiH.

Na upit ATV-a u PU Banjaluka navode da su dvojica stranaca privedena 8. aprila.

”Policijski službenici PS Laktaši su u mjestu Jakupovci, grad Laktaši, zaustavili i kontrolisali ”BMW” stranih registarskih oznaka, u kojem su se nalazila dva muškarca. Prema vlastitim izjavama radilo se o državljanima Iraka koji su pozvani u stanicu radi utvrđivanja okolonosti boravka i kretanja na teritoriji BiH”, rekla je portparol PU Banjaluka Milana Stojanović.

Dodaje da privedene osobe nisu posjedovale važeće putne isprave, niti iskazanu namjeru boravka na teritoriji BiH.

”Posjedovali su vozačke dozvole izdate od strane Republike Italije i odobrenje za duži boravak u Italiji. Izvršenim provjerama utvrđeno je da nije evidentiran ulazak navedenih lica u BiH. O svemu je je obaviještena Služba za poslove sa strancima BiH - Terenski centar Banjaluka koji su istog dana preuzeli navedene osobe i vozilo radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti”, kaže Stojanović.

Ona kaže da ih je Služba za poslove sa strancima BiH - Terenskog centra Banjaluka naknado obavijestila da navedena lica nisu sprovedena u Imigracioni centar i da je doneseno rješenje o protjerivanju navedenih sa teritorije BiH sa zabranom ulaska na period od dvije godine.

”Shodno navedenom, ne raspolažemo sa informacijama gdje se navedena lica nalaze”, ističe Stojanović.

Identitet utvrđen boravišnom dozvolom Italije

Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, u odgovoru za ATV navodi da je identitet Iračana utvrđen provjerama kroz službene evidencije na osnovu važećih boravišnih dozvola Italije, koje su posjedovali.

”Izvršenim provjerama je ustanovljeno da lica nisu prijavila svoj boravak u BiH u propisanom zakonskom roku, te im je izrečena mjera protjerivanja”, navodi Laketa.

Na upit zašto ova dva stranca nisu zadržana u Imigracionom centru u Službi odgovaraju da je Zakonom o strancima (član 118.) propisano da se strancu određuje stavljanje pod nadzor u sljedećim slučajevima:

a) ako postoje osnovi sumnje da bi nakon donošenja rješenja o protjerivanju slobodno i neograničeno kretanje stranca moglo ugroziti javni poredak, javni red i mir ili bezbjednost ili međunarodne odnose BiH ili predstavljati prijetnju javnom zdravlju u BiH, odnosno ako je utvrđena da predstavlja prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili bezbjednost BiH”, navodi se u odgoru.

b) radi osiguranja izvršenja rješenja o protjerivanju ili u drugom slučaju kada mu je izrečena mjera protjerivanja, ako postoje osnovi sumnje da će stranac pobjeći ili na drugi način onemogućiti izvršenje odluka

c) kada postoji sumnja u istinitost navoda stranca o njegovom identitetu, a izrečena mu je mjera protjerivanja.

”U konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni uslovi za stavljanje stranaca pod nadzor smještajem u Imigracioni centar. Predmetna lica su imala dovoljan iznos novčanih sredstava za napuštanje teritorije BiH dobrovoljno, u roku koji je naložen u rješenju”, navodi Laketa.

U BiH došli iz Еvropske unije

Konkretan odgovor je izostao na pitanje da li se dvojica Iračana i dalje nalaze u BiH ili su napustili zemlju.

”Ukoliko strani državljani ne napuste BiH dobrovoljno u roku koji je naložen, isti se mogu staviti pod nadzor u Imigracioni centar radi prisilnog udaljenja”, navodi Laketa u odgovoru.

Izvori ATV-a otkrivaju da su dvojica Iračana u Italiji tražili azil i na osnovu toga su dobili boravišne dozvole te zemlje, što im ne omogućava kretanje u BiH. Njihov ulazak u BiH nije evidentiran, što znači da su u zemlju ušli ilegalno, mimo graničnih kontrola i provjera. Budući da svi migranti teže odlasku u zemlje Еvropske unije pitanje svih pitanja je zašto su dvojica Iračana išli u kontra smjeru?! Ako su već imali boravišne dozvole Italije, zašto su ilegalno, bez pasoša, bili u BiH?

Da li oni zaista predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH nije moguće utvrditi razgovorom koji je s njima obavljen u Terenskoj kancelariji u Banjaluci, niti su njihovi odgovori, ma kakvi bili, mogli biti provjereni u tako kratkom vremenu.

Kako će bez pasoša napustiti zemlju?

ATV saznaje da se Terenska kancelarija Banjaluka u konkretnom slučaju obraćala Imigracionom centru sa upitom da li imaju dovoljno kapaciteta za prijem ove dvije osobe i dobili su pozitivan odgovor. Zašto tamo nisu završili poznato je samo Terenskoj kancelariji Banjaluka.

Nejasno je i na koji način će dvojica Iračana napustiti zemlju, kada bez pasoša to ne mogu učiniti na legalan način? Jedino što je jasno je to da policijske agencije u BiH trenutno ne znaju da li se dvojica Iračana i dalje nalaze u BiH i kojim poslom. S apspekta bezbjednosti građana, takvo postupanje nadležnih predstavlja apsolutni diletantizam za koji bi neko mora odgovarati.

Predrag Ćeranić, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka, kaže da ovo nije prvi takav slučaj, te da je sve što se tiče migranata pomalo siva zona.

”To je nedovoljno uređena oblast i mislim da su vlasti previše tolerantne prema migrantima. Vjerovatno smatraju da se oni neće dugo zadržavati u BiH. Problem su i smještajni kapaciteti i vjerovatno je to bio jedan od razloga zašto su u tom slučaju bili tolerantni. Takve situacije se često dešavaju bez posljedica”, kaže Ćeranić.


Pratite nas i putem Vibera