Ruski ambasador

Bocan-Haračenko: Očuvanje Srpske zadatak broj jedan, rušenje Dejtona đavolja rabota

  • Izvor: Sputnjik
  • 14.09.2023. 14:59

Očuvati Republiku Srpsku je i moguće i neophodno, to je zadatak broj jedan koji nipošto nije marginalan – to je zadatak evropskih razmjera jer destabilizacija u BiH je veoma ozbiljna manifestacija negativnog razvoja događaja sa veoma teškim posljedicama, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

U ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik ruski ambasador napominje da je svima jasno da je to neophodno kako bi se sačuvala manje-više prihvatljiva stabilnost, a da je drugo pitanje šta će biti sa samom Bosnom i Hercegovinom.

Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

"Kako će se BiH razvijati u ovom trenutku vjerovatno je teško razmatrati i rješavati u uslovima kad je Zapad tamo napravio haos. Zato je zadatak da se minimum ostane u okvirima Dejtona i u okviru onih ovlašćenja i strukture bh. države koja postoji na entitetskom nivou primenjeno na konstitutivne narode. Sve ostalo je đavolja rabota uperena na potkopavanje Dejtona. I nikakva centralizacija BiH nije moguća u ovom trenutku. Mogu se te težnje objašnjavati kako god hoćete, mogu se potezati svakojake konvencije Savjeta Evrope i pričati šta vam je volja o ljudskim pravima i uspješnom ekonomskom razvoju, o nezamislivim investicijama, ali sve to će biti neistina i pokušaj pokrića zadatka centralizacije Bosne nauštrb prije svega Srba koji žive u BiH, u Republici Srpskoj.

Može li se u tim uslovima sačuvati BiH?

"BiH se na kraju može sačuvati. To je takođe ruska tema u Savjetu bezbjednosti, bez obzira na potpuno potkopavanje svih mehanizama rješenja, potkopavanje institucije visokog predstavnika i ličnost samog visokog predstavnika koji je u ovom trenutku nelegitiman. Mi ga ne priznajemo kao ni Dodik, uzgred, potpuno legitimno i opravdano, polazeći od principa kojima smo se rukovodili kad smo imenovali prethodnike ovog čovjeka. Zato je teško očekivati da on može da uradi nešto što ne bi bilo negativno, otuda i sukob koji se stalno razvija. On nije juče nastao i dalje eskalira. I svakako, Šmit može da donese milion odluka, nijedna se neće primenjivati u Republici Srpskoj i opravdano - jer on je građanin Njemačke. Zašto bi Dodik i rukovodstvo Republike Srpske u celini, kao i predstavnici Republike Srpske u centralnim organima u Sarajevu izvršavali odluke jednog građanina Njemačke.

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu

Dodik ide u Moskvu do kraja oktobra na sastanak sa ruskim predsjednikom. Šta možemo da očekujemo od toga?

"Predsednik Dodik ima stalne kontakte, imamo redovne susrete, i sada, i ranije bilo je sastanaka na najvišem nivou, predsednika Rusije i Dodika, ministra spoljnih poslova i Dodika… Tu se prirodno razmatra situacija u BiH, šta može da se radi, šta je sada moguće da bi se sačuvala Republika Srpska, njena ovlašćenja i njen status entiteta".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?