Kompanija Kraun Еjdžents

Borba protiv korupcije ili špijuniranje?

  • Izvor: ATV
  • 26.01.2024. 18:58

Borba protiv korupcije i pomoć civilnom društvu su najčešći paravani iza kojih se krije rad stranih obavještajnih službi na ovim prostorima. Prema dokumentima koji su u posjedu ATV-a, i tvrdnji dobro obaviještenih izvora, jedan od takvih paravana je britanska kompanija Kraun Еjdžents.

Kako za sebe kažu, oni su neprofitna razvojna agencija, a jedan od važnijih klijenata im je i britansko ministarstvo inostranih poslova.

Na ovim prostorima su prisutni još iz posljeratnih godina kada su sarađivali sa SFOR-om, a najzanimljiviji im je projekat saradnje sa vlastima u BiH u borbi protiv korupcije. Taj projekat je razrađivan za period od 2017. do 2019. godine, a najviše aktivnosti bilo je u izbornoj 2018. Upravo programi borbe protiv korupcije su zapravo najčešći način na koji strane obavještajne službe kupuju svoj uticaj, ucjenjuju političare i provode interese svojih vlada. A imperativ Velike Britanije uvijek je bio da se kontrolišu sve bivše kolonije i utvrde nove interesne zone, kažu stručnjaci za bezbjednost. 

- Britanska služba nastoji da realizuje taj imperativ i za povratak na svjetsku globalnu scenu najpogodniji je njima Balkan. Oni su tu prisutni u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, i naravno BiH - kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Ono što se promijenilo je rad obavještajnih službi. Nisu to više operativci koji tajnim kanalima dostavljaju važne informacije, kaže Ćeranić. Danas to kako kaže, rade mnoge nevladine organizacije, probrani mediji, koji dobijaju novac za razne programe, koji se na kraju treba i opravdati. 

- Isto tako i Britanci nastoje da kroz NVO razne projekte i neke firme koje su kamuflaža, dođu do informacija, i ne samo to, da utiču na javno mnjenje i političke prilike. Otuda ona stara matrica borbe protiv korupcije. Pa oni koji dolaze iz zemlje u kojoj je česta korupcija u najvišim političkim krugovima, uče nas šta je korupcija, kako se suprotstaviti - kaže Ćeranić.

Dokumenti u posjedu ATV-a otkrivaju i finansijski plan za djelovanje u BiH, troškove za smještaj, putovanja i hotele, sve što je potrebno za rad, a najaktivniji su od septembra do marta. Na svom zvaničnom Jutjub kanalu hvale se svojim djelovanjem između ostalog i u Ukrajini u raznim programima borbi protiv korupcije unazad osam godina.

Da podsjetimo, Ukrajina je danas jedna od najkorumpiranijih država, defakto u raspadu. Ono što još više zabrinjava jeste da se ovakve firme povezuju i sa famoznom 77. brigadom, formacijom britanske vojske zaduženom između ostalog sa sajber ratovanje i psihološke operacije. U britanskim medijima ta formacija se pominjala u kontekstu špijuniranja čak i samih britanskih građana.

Sve ove navode pokušali smo da saznamo i od same kompanije, ali na naše pozive dosad nije bilo odgovora. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.