Namirisali podršku u borbi protiv Srpske

Britanci namirisali zlato, Bošnjaci daju dozvole

  • Izvor: ATV
  • 18.01.2024. 19:15

Britanci namirisali zlato, a bošnjački političari namirisali podršku u borbi protiv Srpske. Tako bi se moglo protumačiti dovođenje britanske kompanije „Adrijatik metals“ koja eksploatiše zemljište na području opštine Vareš.

Oni tamo već uveliko istražuju, dozvolu da kopaju dala im je Vlada drugog entiteta, uz blagoslov Kristijana Šmita. Jer im drugi blagoslov ne treba, pošto za tako nešto nema dozvole Pravobranilaštva, a sve se kosi i sa odlukama Ustavnog suda BiH, u koji se svi tamo kunu. 

Federalna vlada je čak donijela odluku o prenamijeni šumskog zemljišta u druge svrhe, sve kako bi se olakšao posao Britancima. Za predsjednika Republike Milorada Dodika stvar je jasna, ovo je samo jedan od pokazatelja orkestriranog udara na imovinu. Ovako bi se otimala i imovina Republike Srpske, ukoliko se provede njihova namjera, kaže Dodik. 

"Kako je Federacija mogla dodijeliti u Varešu taj prostor, zamislite britanskoj firmi? Kako je mogla? Ako je imovina na nivou BiH, kako je mogla? Kakva je ovo zemlja? Hoćete da sutra to podijelimo sve? 

Novinar: "Kažu pitali su OHR." 

Neka pitaju koga hoće, kakav OHR? Nisu pitali pravobranilaštvo, nisu raspisali tender, ali ako to vama valja onda OK. Kažu da tamo ima zlata, vidjećemo", kaže Dodik.

Sve ono što takve firme navodno nude lokalnim zajednicama je jad i bijeda za stanovništvo, i tako nešto se neće desiti u Srpskoj, jasan je Dodik. 

"Neće Republika Srpska dati nikakvu imovinu, e to ne odgovara strancima, ne odgovara Britancima, oni bi to uzeli sve za 1 evro, kao ovo, za bizarnu stvar gdje će dobiti neku naknadu, 10 miliona na godišnjem nivou, a oni će vršiti eksploataciju od 500 miliona na godišnjem nivou", ističe Dodik.

Ovo je jedan od glavnih motiva zbog kojih Kristijan Šmit, ali i američki ambasador Majkl Marfi, toliko insistiraju na tome da se imovina entiteta prenese na nivo BiH, smatraju i pravnici. Ognjen Tadić jasno upozorava da je to podanički nivo, na kojem bi se onda odlučivalo ko i kako može s njom upravljati. 

"Žele napraviti uslove da lakše dođu do prirodnih resursa, s kojima BiH obiluje. Nažalost većina bošnjačkih političara ima taj jedan podanički mentalitet. I te podaničke strukture se sada ponovo utrkuju da udovolje što više strancima, a kako bi mogli nešto politički da ušićare", kaže Tadić.

Da strani ambasadori ovdje zapravo brane interese stranih kompanija dokazuje i inicijativa Majkla Marfija da se BiH tobož riješi zavisnosti od ruskog gasa tako što će kupovati gas iz Hrvatske, koji gle slučaja dolazi od američkih kompanija, pritom po znatno višoj cijeni. A u Sarajevu su spremni da prirodne resurse daju budzašto, ukoliko bi stranci kao kontra uslugu uradili nešto na štetu Republike Srpske i njenih izabranih zvaničnika. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.