Predsjednik Skupštine Srbije

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici vrhunac pravnog nasilja

  • Izvor: SRNA
  • 15.04.2024. 10:47

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je neshvatljivo nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan.

Brnabićeva je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsjedništvo BiH, što je neshvatljiv skandal, a onda šef Misije BiH pri UN Zlatko Lagumdžija ne želi da cirkuliše, odnosno dalje da prosljeđuje pismo jednog od članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

"Vi imate neshvatljivo pravno nasilje. Pod jedan to je u okviru BiH, za koju se kao bore, jer se ne bore za BiH, pošto su time poništili Dejtonski sporazum i Ustav BiH", rekla je Brnabićeva za TV "Hepi".


Vučić: Suprotstavićemo se svjetskim lobistima snažnije nego što misle

Vučić: Suprotstavićemo se svjetskim lobistima snažnije nego što misle

Ona je ukazala da je drugi pravni presedan to što o toj rezoluciji ne odlučuje Savjet bezbjednosti UN, iako se BiH tretira kao zemlja koja je i dalje prijetnja miru i stabilnosti, zbog čega se njom isključivo i bavi Savjet bezbjednosti i zbog čega, na kraju krajeva, u njoj postoji Kancelarija visokog predstavnika.

"Zato što ta rezolucija nije prošla 2015. godine, oni sada praktično to izvlače iz Savjeta bezbjednosti i guraju direktno u Generalnu skupštinu UN, time praveći takav presedan koji će, ne u dugom roku, nego u srednjem roku, vjerujem za pet do deset godina, to u potpunosti podijeliti Generalnu skupštinu UN", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da će se nakon ovog jedna za drugom vidjeti rezolucije i preglasavanje.

"Na kraju krajeva, do sada je postojao princip da se takve rezolucije, koje se bave tako ozbiljnom stvari, kao što je zločin genocida, uvijek usvajaju konsenzusom, a ovo će biti prvi put da to nije slučaj", rekla je Brnabićeva.


Bojić: Srpsko jedinstvo u Srebrenici neće biti dovedeno u pitanje

Bojić: Srpsko jedinstvo u Srebrenici neće biti dovedeno u pitanje

Ona je napomenula da su sponzori rezolucije Njemačka i Ruanda, a sada lobiraju za širi broj sponzora rezolucije.

Brnabićeva je rekla da postoje nevjerovatni pritisci na Srbiju svaki dan, među kojima je članstvo takozvanog Kosova u Savjet Еvrope, što je suprotno svakom principu i zdravom razumu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.