ATV

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH

Cvijanovićeva traži hitan izvještaj od Ministarstva odbrane

  • Izvor: Srpskainfo
  • 30.05.2023. 15:06

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od Ministarstva odbrane u Savjetu ministara da joj hitno dostavi izvještaj o učešću u radu Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, saznaje "Srpskainfo".

Kabinet srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH upoznat je posredstvom saopštenja Ministarstva odbrane u Savjetu ministara da su najviši zvaničnici tog ministarstva - zamjenik ministra za politiku i planove Slaven Galić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, učestvovali na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koji je u onlajn režimu održan 25. maja.

"Koristimo ovu priliku da podsjetimo predstavnike Ministarstva odbrane da Predsjedništvo BiH ima ulogu vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH i da je to jasno precizirano Ustavom BiH i zakonima. Iako se ovi sastanci održavaju od 26. aprila 2022. i na njima prisustvuju najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda i do sada je održano 12 sastanaka /uživo ili u onlajn formatu/ nijedan zvaničan dokument po ovom pitanju nije stigao u Predsjedništvo", navodi se u zahtjevu za informacije koji je Cvijanovićeva poslala Ministarstvu odbrane, a u koji je "Srpskainfo" imala uvid.

"Nijedan suvereni organ BiH nije donio odluku o preletu američkih bombardera“

Cvijanovićeva je zatražila da joj, kao vrhovnom komandantu Oružanih snaga BiH, hitno i bez odgađanja budu dostavljeni odgovori na sljedeća pitanja: Na osnovu čega i kojih odluka i dokumenata Ministarstvo odbrane učestvuje u radu ove grupe? Koji su stavovi i zaključci prezentovani i prihvaćeni od predstavnika BiH? O kojim donacijama je riječ i ko ih obećava u ime BiH? Da li se ovim spoljna politika BiH kreira i vodi van jedine nadležne institucije za spoljnu politiku – Predsjedništva BiH?

U saopštenju iz Ministarstva odbrane navodi se da su Galić i Mašović u radu pomenute grupe učestvovali na poziv američkog ministra odbrane i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD.

Na tom sastanku se navodno razgovaralo o aktuelnostima oružanog sukoba u Ukrajini, te razmatrane donacije različitih zemalja za pomoć u odbrani Ukrajine.