"Zlatko neće ići tako glatko"

Da li će Rezolucija o Srebrenici pred SB UN-a?

  • Izvor: ATV
  • 09.03.2024. 19:11

Nikakva Rezolucija o Srebrenici pred skupštinom Savjeta bezbjednosti UN-a, neće proći. To je reakcija iz Republike Srpske na priču da Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija kuje plan kako da progura nekakvu Rezoluciju. Uostalom, za to nema ni saglasnost Predsjedništva BiH.

"Zlatko neće ići tako glatko", to Lagumdžiji poručuju Srbi iz Srebrenice. Oni koji su baš tamo izgubili svoje najmilije. Uostalom,  Srbi u Savjetu bezbjednosti imaju svoje prijatelje.

"Ukoliko uđe u Savjet bezbjednosti biće odbijen jer Republika Srpska ima prijatelje širom svijeta. Jedino što mi moćemo da poručimo Zlatku Lagumdžiji onako šaljivo, Zlatko neće ti to ići tako glatko jer Srbi imaju braću Ruse i imamo izvještaj Međuanrodne komisije", rekao je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

U medijima se spekuliše da je Bošnjaci planiraju da ponovo vrate u fokus priču o Srebrenici. To navodno pokušavaju preko Lagumdžije. Takav potez, kažu u Srpskoj, dokusurio bi BiH. 

Ambasador BiH pri UN-u bez saglasnosti Predsjedništva BiH ne može i ne smije ništa, kažu i stručnjaci za međunarodne odnose. 

"Za svako postupanje evo konkretno stalnog predstavnika pri UN-u, to znači da on mora ono što zastupa kao stav mora  da zastupa ono što je dostavilo Predsjedništvo BiH, tj kako je Predsjedništvo usaglasilo odluku", rekao je Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, Lagumdžija namjerava da Rezoluciju o Srebrenici progura na aprilskoj Generalnoj skupštini UN-a. Sve sa ciljem rušenja ugleda Republike Srpske. TO su pokušavali i ranije, ali nisu uspjeli. Zloupotrebom spoljne politike uspjeli su zato da pokažu kako se to, polako, ali sigurno urušava Dejtonski mirovni sporazum.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: