Stručnjak za bezbjednost

Galijašević: Fondovi stečeni kriminalom služe i za finasiranje terorizma

  • Izvor: SRNA
  • 02.11.2023. 11:59

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je povodom činjenice da BiH, ali i ostale zemlje regiona sve više postaju lokacija za strana lica kriminalnog miljea, da trgovina narkoticima kao poseban organizovani kriminal koji vrlo često koriste i tajne službe - može izazvati obračune kao što su bili i u Sarajevu i u Beogradu.

On je istakao da je Zapad uvijek bio poligon kriminala i da su teroristička prijetnja i geopolitička kretanja za zemlje Еvropske unije rizične pojave.

Galijašević je napomenuo da je problem sa kokainom poznat u nordijskim zemljama i da su te rute uvijek prisutne, posebno morskim i vazdušnim putem.

"Oni uvijek koriste te rute. Kao što iranski i bolivijski kokain dolazi preko Kosova i Crne Gore. Vidimo i da se migrantski talas kreće tim rutama, kao i heroin i kokain. Zapadne zemlje imaju mnoge podatke o tome", rekao je Galijašević Srni.

On je ukazao da fondovi stečeni kriminalom služe i za mnoge druge aktivnosti i finansiraju i druge procese i nelegalne radnje čime vrše pranje novca i finansiraju terorizam.

"Pojedine države su shvatile pouku. Činjenica da je trgovina drogom sa jedne strane povezana sa kriminalom i tajnim operacijama specijalnih obaveštajniih službi - izaziva zabrinutost. Ne žele sve obavještajne službe dobrobit državi", istakao je Galijašević.

Švedski državljanin srpskog porijekla čiji su inicijali V.M. uhapšen je prošle ned‌jelje u Beogradu, prema međunarodnoj potjernici Švedske, jedan je od visokopozicioniranih pripadnika ozloglašene kriminalne grupe iz Švedske "Fokstrot".

Švedski mediji su prenijeli da se vjeruje da je V.M. pobjegao iz Švedske zbog rata koji je njegova banda povela sa suparnicima. Utočište je pronašao u Beogradu, gd‌je je, kako se sumnja, imao jataka.

U septembru su na području opštine Novo Sarajevo u zgradi "Sarajevo Tauer" uhapšena dvojica državljana Srbije za kojim je bila raspisana potjernica. Radi se o Dušanu Jovanoviću Gibi i Darku Duloviću, pripadnicima Kavačkog klana koji se dovode u vezu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Zatim je u zgradi "Sarajevo Tauera" u poned‌jeljak, 30. oktobra, sarajevska policija provela operativnu akciju "Feniks" koja je rezultirala hapšenjem 39-godišnjaka, ali i zaplijenom više od 20 kilograma marihuane, spida i kokaina, te određene količine oružja.

Samo dan nakon ove policijske akcije, u sarajevskom naselju Stup došlo je do vatrenog okršaja kriminalaca za koje se ispostavilo da su švedski državljani. Ubijen je Haris Osterdal, ranjen je 22-godišnjak Еlvir Mutić, a potom je kao osumnjičeni za krivično d‌jelo ubistvo na Sokocu uhapšen Šveđanin Oliver Peter Hedberg. 

Pratite nas i putem Vibera