Zamjenik ministra odbrane

Goganović: Ako Stoltenberg dolazi u BiH, onda mu je narušena bezbjednost

  • Izvor: ATV
  • 12.10.2023. 07:31

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović kaže u ATV Jutru da umjesto da se milioni troše na modernizaciju Oružanih snaga BiH, bolje je da se pažnja usmjeri na obične vojnike koji sedam godina nisu dobili nove ni jakne, ni čizme ni uniformu.

Dok ministar Zukan Helez traži milione u budžetu za modernizaciju Oružanih snaga, Goganović poručuje da se s tim ne slaže.

"To je neozbiljno. To je spisak lijepih želja. Budžet ministarstva odbrane u narednoj godini biće kao i ove godine. Preko 90 odsto budžeta odlazi na plate zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH. Kada Helez kaže da treba da idemo u modernizaciju, ja kažem da nam ne treba. BiH se graniči sa Srbijom koja je veliki prijatelj, s druge strane Hrvatska, a sa treće strane Crna Gora. Ne vidim od koga se BiH treba braniti ako imamo dobre odnose. Trebamo se posvetiti saradnji i izgradnji dobrih odnosa. Kada me pitaju hoće li biti sukoba u BiH, ja kažem da građani mogu mirno spavati jer nemamo ni oružja za sukob", kaže Goganović.

On naglašava da se treba posvetiti samom vojniku.

"Život vojnika je težak. To se krije i od javnosti i od menadžmenta. Kasarne su u lošem stanju, ide grejna sezona instalacije su veoma loše, vojnici uključuju grijalice da se griju. Ni hrana nije na najboljem nivou. Hajde da riješimo prvo njihove probleme. Imamo preko 8.000 vojnika. Polako dolaze nove uniforme. Prvo su ih dobili vojnici u zajedničkom štabu. A vojnik koji je na straži nije dobio sedan godina ni jaknu, ni čizme ni uniformu", kaže Goganović i poručuje da treba ostaviti modernizaciju za budućnosti, a sada treba da se pomogne običnom vojniku.

Govoreći o najavama mogućeg dolaska generalnog sekretara NATO-a u BiH Stoltenberga, Goganović kaže da informacije imaju dvije strane.

"NATO savez i NATO štab u Sarajevu nisu najavili dolazak generalnog sekretara u BiH. Tu informaciju smo dobili iz medija koji tvrde da im je ministarstvo odbrane potvrdilo tu informaciju. Neozbiljno je najavljivati tako nešto ako je neistina. S druge strane, ako je istina, pita se kako je ta informacija mogla procuriti iz Ministarstva spoljnih poslova ako je to klasifikovano kao tajno", kaže Goganović.

On poručuje i da je na ovaj način narušena bezbjednost generalnog sekretara NATO-a Jansa Stoltenberga, jer pravac njegovog kretanja je uvijek tajna, pogotovo ako odlazi u zemlje koje nisu članovi NATO.

"Stav zvaničnika Srpske je jasan, ne idemo i integracije ali podržavamo saradnju. Imamo pritisak kolega iz FBiH koji pričaju o integraciji. NATO je korektan. Njihova saopštenja govore da BiH nije na ulaznim vratima. Čak su rekli da o tome neće ni govoriti dok sve ne dogovore tri naroda u BiH. Zvanične institucije podržavaju ЕUFOR i to što oni rade u BiH. Kada me neko pita da li je beszbjednosna situacija stabilna, uvijek se pozivam na ЕUFOR koji je više puta naglasio da je stabilna. A ЕUFOR ima jedini mandat da ocjenjuje bezbjednost u BiH. To je emisija Еvropske unije. Ne vidimo zašto bi ЕUFOR nekome smeta i podržavamo produžetak misije", kaže Goganović i poručuje:

"Mislim da je nekorektno da unaprijed osuđuju novoimenovanog komandanta koji dolazi iz Mađarske. Njima je problem dobar odnos Dodika i Orbana. Na ovaj način je Sarajevo uvrijedilo čitavu ЕU. Jer nije Mađarska sama odredila da šalje komandanta, nego je to odluka ЕU".

On ističe da je novi komandant ЕUFORA profesionalac koji dobro poznaje situaciju na Balkanu.

Imenovanja generala u zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH nema već nekoliko mjeseci zbog opstrukcija jer na tu poziciju treba da dođe Srbin. Na redu je da se dostave konkretna imena Predsjedništvu BiH da ih usvoji, ali Sarajevo je nekorektno.

"ЕUFOR i NATO su poručili da se što prije trebaju imenovati generali u zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH", kaže Goganović.

"Ministarstvo odbrane jedino ima dva zamjenika. Sa kolegom Helezom nemam najbolji jezik, ali sa kolegom Galićem imam više nego korektnu saradnju. To je doza kada ministar želi da isključi zamjenike iz odlučivanja".

Goganović poručuje i da je proces rada težak jer Helez umanjuje važnost zamjenika.

"Zašto onda postoje dva zamjenika u ministarstvu odbrane? Kada dolaze strane delegacije zašto insistiraju da sastancima prisustvuju i zamjenici", kaže Goganović.

On napominje da će zastupati stavove Srpske, pratiti zvanične stavove institucija Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Govoreći o informacijama koje je ministar bezbjednosti Nenad Nešić iznio u emisiji ATV-a o boravku Kristijana Šmita u BiH.

"Mislim da nije u redu da turisti unose oružje u BiH. Stav Republike Srpske je jasan, mi ne priznajemo Šmita kao visokog predstavnika. On je za nas turista u BiH, ne priznajemo njegove odluke. Protivim se kad nam neko nameće odluke. Mi Srbi smo emotivan narod, pa kad nam neko nešto nameće nećemo namjerno. U posljednje vrijeme dolaze i razne optužnice protiv predsjednika Republike Srpske koji je radio samo zakonom predviđene zadatke. On je bio dužan da potpiše ukaz. Iz ovog napada na Institucije Republike Srpske ne samo SNSD nego svi građani i sama Republika Srpska izaći će jača", kaže Goganović.

Pratite nas i putem Vibera