Hrvatski profesor uporedio napade Hamasa sa tzv. Armijom BiH

 • Izvor: SRNA
 • 10.10.2023. 12:42

Hrvatski politolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Boris Havel uporedio je napade Hamasa na Izrael sa terorom koji su pripadnici takozvane Armije BiH sprovodili nad Hrvatima u BiH, a uz snimak paljenja izraelske kuće napisao da "to "Hrvatima iz BiH nije nepoznat prizor".

"Džihadistička zvijer ubila je psa i spalila kuću i ko zna šta još. Hrvatima iz BiH - Grabovica, Uzdol, Vareš, Križančevo Selo, Buhine Kuće.../ to nije nepoznat prizor", istakao je Havel koji je na društvenoj mreži Iks objavio snimak paljenja izraelske kuće.

Havel, koji je rođen u Sarajevu, u nekoliko navrata je za hrvatske medije, ali i one u BiH iznosio tvrdnju da su "Hrvati iz BiH prvi u Еvropi razumjeli šta se događa u izraelsko-palestinskom sukobu".

U intervjuu za RTV Herceg-Bosne prije četiri mjeseca to obrazlaže tezom da se na oba područja "dotiču civilizacije".

"Hrvati u Herceg-Bosni dijele mnoge zajedničke vrijednosti sa Izraelcima i u tom kontekstu postoji međusobno prepoznavanje", rekao je tada Havel.


Novi rat – nove cijene

Novi rat – nove cijene

On ističe da ta poveznica postoji takođe jer su se "jedino u Palestini i BiH Šiiti i Suniti ujedinili kako bi vodili džihad".

Prema njegovom mišljenju, u BiH i dalje djeluje "terorističko 'Muslimansko bratstvo' sa kojim je u nekim kontaktima bio i (tadašnji lider SDA) Alija Izetbegović".

"Ta organizacija je i dalje prisutna u BiH. Ona ne djeluje samo kao teroristička organizacija već kao važan faktor na svim planovima", govorio je svojevremeno za Radio Herceg-Bosne.

Osim ovih stavova, Havel tvrdi da je izbjeglička kriza u Еvropi izazvana s ciljem da se širi džihad u Еvropi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?