ATV

Еnergetsko napiće

Inspekcija u Sarajevu uklonila Prajm iz prodaje

 • Izvor: Crna-hronika.info
 • 17.11.2023. 07:49

Kantonalni sanitarni i inspektor za hranu su postupajući po prijavi Savjeta roditelja učenika osnovnih i srednji škola Kantona Sarajevo, a koja se odnosila na kontrolu prodaje energetskog napitka “Prajm”, proveli inspekcijske nadzore kod tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka na tržište Kantona Sarajevo, te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu.

U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatovano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina “Prajm Hidratejšn“, dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak "Prajm Еnerdži", koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima).

S obzirom da je inspektor za hranu konstatovao da hidratacijsko piće “Prajm”, koje je pronađeno u prometu, nije deklarisano u skladu sa Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH” broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklarišu.

Na tržištu BiH nema pića

Na tržištu BiH nema pića "Prajm enerdži"

Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno.

Podsjećamo da se u cilju zaštite javnog zdravlja na području Kantona Sarajevo provode pojačane kontrole kantonalnih inspektora za hranu kod subjekata u poslovanju s hranom, a u saradnji sa drugim inspekcijskim organima, kao i Agencijom za sigurnost hrane BiH.

Pratite nas i putem Vibera

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisije: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.