Reakcija

Institut za mjeriteljstvo: Netačne tvrdnje o urušavanju medijskog tržišta

  • Izvor: ATV
  • 24.04.2024. 17:54

Institut za mjeriteljstvo BiH oglasio se saopštenjem zbog sve učestalijih priloga pojedinih medija u kojima se iznose netačne tvrdnje o urušavanju medijskog tržišta i slično.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Obzirom na sve učestalije medijske priloge, a koji se tiču rada Instituta za mjeriteljstvo BiH (u daljem tekstu: Institut), odnosno nedavnih izmjena u regulativi kojima se propisuju mjeriteljski i tehnički uslovi za mjerilo gledanosti (peoplemetar), ističemo sljedeće.

Propisivanje mjeriteljskih i tehničkih uslova za mjerila u zakonskom mjeriteljstvu je u isključivo nadležnost Instituta, odnosno direktora Instituta. Načine ocjenjivanja usklađenosti, vrste i načine označavanja mjerila te sadržaj i oblik certifikata o usklađenosti sa mjeriteljskim propisima direktor Instituta donosi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Prilozi pojedinih medija koji su u javnost prenijeli netačne informacije i pogrešne navode o radu i postupanju Instituta, a u kojima se ističe navodno urušavanje medijskog tržišta, ostavljanje velikog broja ljudi bez posla i politički uticaj su ništa drugo do populistički i senzacionalističku pokušaji degradacije Instituta sa ciljem povlađivanja i stavljanja u funkciju određenih interesnih grupa kojima očigledno nije u interesu da se navedena oblast unaprijedi i tržište otvori za bilo koga osim za postojeće aktere. Zašto je to tako, nije na Institutu da procjenjuje i komentariše.

O problemima sa mjerenjem gledanosti je pisala ATV, a detaljnije možete da pročitate u tekstu ispod:

Mjerenje gledanosti u BiH: Problem nije u zakonu, nego u mjeriteljima

Mjerenje gledanosti u BiH: Problem nije u zakonu, nego u mjeriteljima

Potpuno su netačne medijske spekulacije o navodnoj nezakonitosti prilikom provođenja procedure donošenja predmetnog pravilnika, a koje se zasnivaju na tome da Institut nije pribavio mišljenje DЕl i da nisu izvršene konsultacije sa Savjetom za mjeriteljstvo. Naime, prije donošenja predmetnog pravilnika Institut nije bio u obavezi pribaviti mišljenje DЕl, jer se isti odnosi na oblast koja nije predmet usklađivanja sa zakonodavstvom Еvropske unije, te za ovaj, kao i za niz drugih podzakonskih akata koje je Institut donosio u svojoj istoriji, nije zatražio mišljenje o usklađenosti.

Iznenađuje izneseno mišljenje DЕl dato medijima da je u konkretnom slučaju Institut bio dužan zatražiti njihovo mišljenje, a na naš upit da pojasne svoj stav i navedu na koji način smo navodno prekršili proceduru, do danas se nisu očitovali. Osim toga, nije tačno da Institut nije konsultovao Savjet za mjeriteljstvo BiH. Savjet je u konkretnom slučaju bio obaviješten od strane direktorice Instituta, te informisan o sadržaju svih pravilnika objavljenih u istom broju Službenog glasnika BiH i to puna dva mjeseca prije objave istih, o čemu postoje materijalni dokazi. Radi sto transparentnije slike prema javnosti važno je napomenuti da mišljenje Savjeta nije obavezujuće za direktora Instituta u procesu donošenja podzakonskih akata Instituta, te da konsultacija sa Savjetom u konkretnim aktivnostima ne utiče na krajnji ishod usvajanja i objave navedenih akata.

Takođe, u svjetlu svih medijskih priloga veoma je bitno istaći da predmetni Pravilnik o mjeriteljskim i tehničkim uslovima za mjerilo gledanosti (peoplemetar) definiše samo i isključivo parametre uređaja kojim se vrši mjerenje, te način njegove verifikacije, odnosno povjere tačnosti. Institut nikada nije propisivao na koji način će se obradom podataka doći do informacije o gledanosti, niti je to u nadležnosti Instituta.

Novim Pravilnikom propisana je nova tehnologija ovih uređaja (peoplemetara), te je pored osnovnog mjerila definisan po prvi put i „internet peoplemetar", s obzirom da se TV sadržaj sve više i sve češće prati putem internet platformi. Navodi kako su predmetnim Pravilnikom propisane tačne dimenzije uređaja, kako bi se navodno nekome pogodovalo, predstavljaju izvrtanje činjeničnog stanja i nisu ništa drugo nego pokušaji da skretanjem pažnje sa suštine na izmišljeno, sa ciljem zamajavanja javnosti. Pravilnikom je propisana maksimalna dimenzija uređaja i to isključivo zbog činjenice što se navedeni uređaj postavlja u domaćinstvo, pa ne bi trebalo da dimenzije takvog uređaja značajno odstupaju, na više, od ostalih uređaja u domaćinstvu (ruteri i sl.). Uslovi za uređaje koji se trenutno nalaze na tržištu , a koji su izmjenjeni novim Pravilnikom o mjeriteljskim i tehničkim uslovima za mjerilo gledanosti (peoplemetar), propisani su prije više od 10 godina, ta tehnologija je apsolutno prevaziđena i zastarjela, te je bilo neophodno inovirati ovu oblast novim, naprednim tehnologijama, koje bi dovele do preciznijih, pouzdanijih i vjerodostojnijih podataka.

Dužnost Instituta je da prati razvoj tehnologije svih uređaja koji su dio zakonskog mjeriteljstva pa tako i ovih.

Ističemo na kraju da je jedan od osnovnih zadataka Instituta, koji proizilazi iz njegovih zakonskih ovlaštenja, da obezbijedi tačno i precizno mjerenje - u konkretnom slučaju vremena. Institut će nastaviti da provodi soje aktivnosti, sve u okviru zakonom propisanih ovlaštenja, rukovodeći se isključivo pozitivnim zakonskim propisima i ovlaštenjima koja su mu dodijeljena.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: