Institut za istraživanje srpskih stradanja

Ivanišević: Činjenicama napasti falsifikat u Generalnoj skupštini UN

 • Izvor: SRNA
 • 15.04.2024. 13:29

Predstavnik Srbije pred Generalnom skupštinom UN, kada se tamo bude raspravljalo o rezoluciji o Srebrenici, ne treba da iznosi nikakvu odbranu već samo činjeničnu istinu, niti da pristane na formulaciju da se tamo desio "mega zločin" nad Bošnjacima, jer je sve brutalna laž, rekao je Srni direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević.

Ivanišević je istakao da su Srbi, ne čineći dovoljno na prezentaciji srpskih stradanja na tom području, dozvolili da događaj u Srebrenici iz jula 1995. godine bude brutalno falsifikovan i pun neistina i laži.

"Napravljen je kult laži i to se tolerisalo valjda zbog mira u kući. Dozvoljeno je da razni falsifikati zavladaju ovim prostorima. Decenijama čujem i naše ljude na rukovodećim pozicijama koji govore o nekom mega zločinu nad Bošnjacima, a niko se nije suočio sa činjenicama", rekao je Ivanišević.


Uhapšen Đorđe Ždrale

Uhapšen Đorđe Ždrale

On je naglasio da činjenice da se u Srebrenici nije desio ni genocid, ali ni "mega zločin" bodu oči svakom ko hoće da ih vidi.

"Godinama su zanemarivane, kako bi rekao Kosta Čavoški, činjenične istine. Kada ja krećem sa činjenicama prvo ukažem na onu tablu na ulazu u Potočare gdje je navedeno osam hiljada i nešto žrtava. Ono što niko ne pominje je da je tu 14 opština. To znači da je stradalo 300 do 400 lica po opštini, pa je li to mega zločin?", upitao je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, posebno je važno naglasiti da svi ukopani u Potočarima nisu stradali tog 11. jula 1995. godine, nego su ginuli kao vojnici četiri ratne godine i da među njima nema civila.

"Jednostavno, nema nijedne jedine činjenice koja daje za pravo onima koji kažu da je u Srebrenici napravljen mega zločin i najveći zločin u Еvropi posle Drugog svetskog rata, a to su često i naše srpske formulacije", rekao je Ivanišević.

On je podsjetio da je u svojoj knjizi "Traganje za istinom" iz 1997. godine objavio spisak porodica koje su kao porodice šehida dobile stanove.


Usvojen Prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova više nije Titova

Usvojen Prijedlog o promjeni naziva ulica u Srebrenici: Titova više nije Titova

"Imam spisak porodica koje su dobile stanove na ime svojih šehida, a onda se oni (šehidi), pokopani u mezarju u Potočarima, pojavljuju živi na biračkom spisku. To je čudo jedno. U biračkom spisku je 3.000 lica koja su i na spisku nestalih", rekao je Ivanišević.

On je naveo da je Institut proslijedio pisma predsjednicima Republike Srpske i Srbije Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću i dostavio dokument o stradanju Srba Podrinja koji je dostavljen UN još 10. juna 1993. godine.

"To su prvi dokumenti o stradanju Srba. Sve je dokumentovano i zabilježeno. Mi nismo insistirali na tom dokumentu ni na zločinu nad Srbima, a tolerisali smo te falsifikate kako iz devedesetih, tako i tokom celog 20. veka. Ceo vek je prošao u toleranciji zločinaca našeg naroda sa kojim smo živeli u istoj državi", rekao je Ivanišević.

On je ukazao da su Srbi i njihovo rukovodstvo proteklih decenija izražavali iskren pijetet prema bošnjačkim žrtvama, dok se neki drugi "tražeći od Srba stalno izvinjenje srpskim žrtvama smijali u lice".

"Bakir Izetbegović se šetao ovde po Beogradu, pa onda otišao u Sandžak da se izljubi sa onim koji su ubijali Srbe u BiH. Ja sam objavio spiskove Prve sandžačke i onih koji su vodili logore u kojim su ubijani naši ljudi. To je neverovatno. Po treći put im opraštamo i zbog mira dovedeš narod do bruke i sramote", rekao je Ivanišević.


Šobot: Kad Srpska zove, nema dileme - svi na Trg u četvrtak

Šobot: Kad Srpska zove, nema dileme - svi na Trg u četvrtak

Ivanišević je posebno ukazao da niko ne obraća pažnju da su u Srebrenici ubijeni svi Srbi koje su snage Nasera Orića tamo zatekle i svi ratni zarobljenici i da niko nikada za njih nije donio nijedan vijenac ni suzu.

"Francuska televizija snimila je kako maltretiraju naše civile usred Srebrenice, a oni su prikazani kao muslimani", rekao je Ivanišević.

On je istakao da je godinama istraživao mjesto stradanja Srba i muslimana i da je došao do zaprepašćujućeg podatka da je 80 odsto Srba ubijeno u svojim kućama, u svojim selima u svojim mjestima boravka, a da je na kućnom pragu stradalo 12 odsto muslimana

"Jasno je da nije agresor onaj koji je ubijen u svojoj kući", zaključio je Ivanišević.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN.


(RTRS)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Еmisija: Priča se

  '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 22:35 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

  ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.