Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Predstavnici radikalnog islamskog krila SDA nastavljaju sa histeričnim napadima na Srpsku

  • Izvor: SRNA
  • 16.04.2022. 11:08

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac ocijenio je da predstavnici radikalnog islamskog krila SDA, koje predvode Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Bisera Turković, svakodnevno nastavljaju sa bjesomučnim, histeričnim i orkestriranim napadima na Republiku Srpsku, njene institucije i najviše zvaničnike.

"Koristeći tragični rat u Ukrajini kako bi međunarodnim zvaničnicima i domaćoj javnosti plasirali neistine, obmane i podvale, poput laži o navodnim separatističkim i secesionističkim namjerama Republike Srpske, kao i lažne stereotipe o 'proruski orijentisanim Srbima' i 'malignom ruskom uticaju', radikalni islamisti u SDA bjesomučno krše Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakone BiH, zloupotrebljavaju svoje zvanične pozicije i bespotrebno zveckaju oružjem u pokušaju da prizovu nove sankcije i strane intervencije protiv srpskog naroda, Republike Srpske i njenih institucija", upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na obilježavanju 30 godina od osnivanja takozvane Armije BiH i ministra inostranih poslova Bisere Turković nakon susreta sa ministrom inostranih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, Košarac je naglasio da optužbe o separatizmu i secesionizmu Republike Srpske, koje su iznijeli Džaferović i Turkovićeva, nisu ništa drugo nego lažna neprijateljska propaganda i novi pokušaj ostvarivanja radikalnih muslimanskih ratnih ciljeva.

"Sve to začinio je zveckanjem oružjem Komšićev ministar odbrane Sifet Podžić, koji bi morao da zna da ovo nije '92. godina i da bilo kakvu upotrebu Oružanih snaga BiH mora da odobri i srpski član Predsjedništva BiH", upozorio je Košarac.

On je pozvao Džaferovića, Turkovićevu, Podžića i njima slične da smire strasti, ohlade usijane glave i pogledaju malo u svoje dvorište, u kojem danas stanuju najveći protivnici dejtonske BiH i jedino mogućeg ustavnog uređenja ove zemlje.

"Za razliku od radikalnih islamista u SDA i njihovih sljedbenika u drugim partijama sa sjedištem u Sarajevu, Republika Srpska i njene institucije nisu i neće prekršiti dejtonski Ustav, već će svoja zagarantovana prava tražiti u okvirima Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kad političari u Sarajevu prestanu da lažu i podvaljuju, kad utišaju zaglušujuću buku koju stvaraju, shvatiće da žive u zemlji u kojoj su dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati, izrazito nezadovoljni pokušajima Bošnjaka da ih majorizuju i da pod kvazigrađanskim plaštom stvore unitarnu islamsku državu u srcu Evrope", poručio je Košarac.

On je naglasio da su Srbi u ovoj zemlji preživjeli mnoge zavojevače, okupatore i protektore, koji su na silu pokušavali da ih pokore i od njih naprave poslušne robove.

"Srbi iznad svega vole svoju slobodu, koja se zove Republika Srpska i koju će braniti svim demokratskim sredstvima. Zato bih još jednom apelovao na sve ozbiljne bošnjačke političare da Republiku Srpsku i njene legalno izabrane zvaničnike prihvate kao političku realnost koja se ne može promijeniti lažnom propagandom, silom, pritiscima i nametanjima bilo kakvih sankcija koje produbljuju krizu i nanose štetu svima u BiH", zaključio je Košarac.


  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program