Mostar

Milivojević: Vraćanje ćirilične pošte prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti Srba

 • 13.04.2021. 21:59

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da je necivilizovani čin vraćanja pisma adresiranog ćirilicom poslanog preko "Hrvatske pošte" u Mostaru prilika da se podsjeti na pitanje konstitutivnosti i jezika Srba u Federaciji BiH /FBiH/.

- Ovo je još jedna prilika kojom bih podsjetio da konstitutivnost naroda i pravo na jezik ne bi trebalo više nikad da budu teme obraćanja i da se u svim kantonima u FBiH ispoštuje Ustav BiH - izjavio je Milivojević.

On je izrazio zabrinutost istrajnosti sistemskog uništavanja ćiriličnog pisma bilo zabranama, bilo brisanjima ili onemogućavanju poštanskog saobraćaja.

- Pozivanje na Opšte uslove u obavljanju poštanskog saobraćaja je dokaz da kad nešto ne želimo da uradimo uvijek možemo naći razlog, a isto tako ako želimo da doprinesemo tolerantnijem društvu u kojem živimo založićemo se da stvorimo pravne okvire ili iskoristimo postojeće, a kako se slične situacije ne bi ponavljala - naveo je Milivojević.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom vraćanja pošte navodeći da naziv države i grada u međunarodnom poštanskom prometu mora biti napisan latinicom.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?