Afera "Respiratori"

Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivima

  • Izvor: ATV
  • 05.04.2023. 09:20

Sud BiH izrekao je presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima.

Kako je obrazložio Perić, koji je predsjedavao sudskim Vijećem, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Krivim je proglašena i Hodžićeva "Srebrena malina", kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora. "Srebrena malina" mora platiti 200.000 KM kazne.

Novalić se poistovjetio sa likom iz

Novalić se poistovjetio sa likom iz "Procesa": Sude mi, a ne znam zbog čega

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Tokom nešto više od dvije godine suđenja saslušan je veliki broj svjedoka i prezentovana obimna dokumentacija.

Tužilaštvo BiH je tokom suđenja tvrdilo da su respiratori nabavljeni suprotno zakonu, te da su optuženi međusobno radili organizovano.

Tužilac Mirza Hukeljić ranije je tvrdio da je razlika između realne i ugovorne cijene respiratora postojala da bi se svi učesnici "počastili".

S druge strane, odbrana optuženih je tvrdila da respiratori nisu mogli biti nabavljeni po povoljnijoj cijeni s obzirom na pandemijske okolnosti koje su tada vladale.

Tužilaštvo BiH optužilo je Novalića da je "koristeći stanje pandemije, kao i ovlasti premijera Vlade FBiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv virusa korona ".

Tome su se, prema navodima iz optužnice, s ciljem pribavljanja nezakonite koristi, pridružili Solak, Hodžić i firma " Srebrena malina", dok je Milićevićeva optužena da je "omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice".

Njima se sudilo u vezi nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.