OEBS: Deklaracija SDA ometa postizanje dogovora za formiranje vlasti

  • 18.09.2019. 18:28

Misija OEBS-a u BiH saopštila je da će bilo kakve promjene u političkoj, administrativnoj ili teritorijalnoj organizaciji BiH zahtijevati širok politički konsenzus i odluke donesene u skladu s Ustavom, ističući da Deklaracija SDA i naknadna reagovanja ometaju postizanje prijeko potrebnog rješenja za formiranje vlasti.

Iz Misije OEBS-a konstatovali su da u trenutnoj političkoj klimi izgleda malo vjerovatno da se može postići takav politički konsenzus.

"Nažalost, troši se više energije na retoriku nego na uključivanje u konstruktivan dijalog i pronalaženje rješenja koja vode zemlju naprijed. Vrijeme je da se adresiraju stvarna pitanja koja pogađaju BiH", navela je Misija OEBS-a u odgovoru na pitanje Hrvatskog medijskog servisa o sadržaju Programske deklaracije SDA, prema kojoj se ta stranka zalaže za preuređenje BiH u "republiku BiH".

Kako bi došlo do adresiranja tih stvarnih pitanja koja pogađaju BiH, u OEBS-u smatraju da je neophodno jačati međusobne odnose i povjerenje.

U odgovoru se ističe i da je, "nažalost, Misija OEBS-a u BiH primijetila da se na Kongresu SDA govorilo pohvalno o nekoliko lica optuženih za ratne zločine".

"Misija OEBS-a u BiH podsjeća na svoju raniju izjavu da, kako bi se premašilo nasljeđe rata, prije svega, svi moraju poštovati sve nevine žrtve rata. Hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, te se podriva pomirenje i odnosi u zajednici", naveli su iz OEBS-a.

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj te stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.