Nisu se pojavili na glasanju

Opozicija još jednom nije podržala Republiku Srpsku u Sarajevu

  • Izvor: ATV
  • 18.04.2024. 16:50

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je svih 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama BiH, koje su predlagali poslanici.

Poslanici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red se nisu ni pojavili na glasanju gdje je bio predložen zaključak da Predstavnički dom proglasi ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i da obaveže institucije BiH da ih ne primjenjuju.

Među prijedlozima bio je i zaključak da Predstavnički dom zahtijeva da Savjet ministara hitno i bez odlaganja u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u kojem će obuhvatiti poboljšanja integriteta izbornog procesa i sastav, nadležnosti i način izbora Centralne izborne komisije.

Podršku nije dobio ni sličan zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Savjeta ministar zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Poslanik SDA Safet Kešo otvoreno je rekao da će njegova stranka glasati protiv predloženih zaključaka Kluba SNSD-a jer je jedan od njihovih ciljeva derogiranje Kristijana Šmita. Tihu podršku kolegama iz bošnjačkih stranaka svojim nepojavljivanjem na glasanju dali su poslanici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Ovim je još jednom razjašnjeno kome odgovaraju nametanja u BiH. Dok su Bošnjaci glasno dali podršku nametanjima i djelovanju Kristijana Šmita, opozicija iz Srpske je prećutno stala uz političko Sarajevo..

Pratite nas i putem Vibera