Poslanik u PD PS BiH

Petković: US nije dobila poziv 'trojke' na sastanak, nikad bliže izmjeni Izbornog zakona

  • Izvor: ATV
  • 25.01.2024. 14:20

U Ujedinjenu Srpsku još uvijek nije stigao zvaničan poziv za sastanak na koji je pozvao predsjednik stranke Narod i pravda Еlmedin Konaković, niti su zvanično dobili materijale koje se tiču izmjena Izbornog zakona BiH.

Rekao je ovo Milan Petković, poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je za ATV rekao da je sve još uvijek u domenu priča i novinarskih natpisa, te se nada da će u toku dana ili sutra dobiti poziv, te sa organima stranke razgovarati o tome da li će se odazvati sastanku.

„Ono što je indikativno jeste taj poziv američke Ambasade, odnosno, njihov stav. Smatram da je to apsolutno miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Nije to ništa novo što se tiče američke ambasade, ali mi uvijek moramo ukazivati da to nije dobro, da to nije demokratski princip, i nije sve ono na šta se oni pozivaju, oni to krše. Otkud njima pravo da se oni miješaju u izborne procese i izmjene izbornog zakonodavstva u BiH“, rekao je Petković za ATV.

Petković je istakao da postoji realna potreba da se izmijeni Izborni zakon u BiH te smatra da predstavnici vlasti nisu nikada bliže rješenju i izmjenama ovog zakona.

„Da li će doći do izmjene Ustava kako bi se u cjelosti mogla implementirati presuda Еvropskog suda za ljudska prava? Nisam previše optimističan jer smatram da će tu biti opstrukcije od pojedinih stranaka, prije svega stranaka opozicije. Tako da su izmjene Izbornog zakona na pragu, tu smo blizu rješenja. Što se tiče Ustava, mislim da tu nećemo tako lako postići konsenzus“, istakao je on.

Petković smatra i da među stankama „trojke“ nekada nema dovoljno komunikacije i dovoljno dobre saradnje, i da među njima postoji određeno nepovjerenje. Kako je dodao, neke od tih stranaka i dalje slušaju kritike ili instrukcije SDA, a neke pod uticajem američke Ambasade, odnosno, određenih stranih faktora.

Pratite nas i putem Vibera