Hoće li se Isak pojaviti u Potočarima?

Plan Bošnjaka - poseban status Srebrenice?

  • Izvor: ATV
  • 07.01.2024. 19:20

Ministar unutrašnjih poslova drugog entiteta na Dan Republike Srpske mogao bi da se pojavi u Potočarima.

Da li je ovo istina i još jedna provokacija od Rame Isaka nismo uspjeli da saznamo, jer na pozive nije odgovarao. Ako se 9. januara pojavi u Potočarima, to neće biti ništa drugo nego provokacija, poručuju Srbi iz Srebrenice. 

„Ovom prilikom mu mi poručujemo da ne mašta da traži u Srebrenici. Deveti januar je rođendan Republike Srpske i on će se slaviti u Srebrenici. Muslimanskim partijama iz Srebrenice ali iz cijele BiH jasno kažemo da je Srebrenica u Republici Srpskoj. Da je to teritorija koja je pripala Republici Srpskoj i uvijek će biti Republika Srpska“, izjavio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Dok Isak svako malo prijeti, Bošnjaci iz Srebrenice prema nezvaničnim saznanjima ATV-a, ne odustaju od namjere da Srebrenica postane Distrikt. Nezvanično saznajemo i da razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona, po kojem bi Srebrenica ponovo imala poseban status. Najviše u onom dijelu koji se odnosi na način glasanja po popisu iz 91. godine.  Navodno planiraju i da za to pridobiju i Kristijana Šmita koji najavljuje nametanje izmjena Izbornog zakona. Od toga neće biti ništa, kaže načelnik opštine.

„Moraju imati srebreničku ličnu kartu i moraju biti prijavljeni u Srebrenici kako bi imali pravo glasa. To nekada u prošlom vremenu nije bio slučaj jer su mogli da glasaju svi Bošnjaci koji su bili na spisku po popisu iz 91. godine bez važeće lične karte koja je izvađena u Srebrnici. Iz tog razloga su u vrećama donosili glasačke listiće i da montiraju glasački proces kako su oni htjeli“, istakao je načelnik Mladen Grujičić.

Alija Tabaković koji je na prethodnim izborima bio kandidat za načelnika Srebrenice,  u telefonskom razgovoru sve to demantuje. U toj priči je i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković. Više puta je govorio da bi Srebrenica trebalo da ima poseban status. Nakon što je obećao da će dati izjavu za našu televiziju, više se nije javljao na telefon. 

Pratite nas i putem Vibera