Osvrt Republičkog centra za istraživanje rata

"Porast antisemitizma u društvu bosanskih muslimana"

  • Izvor: ATV
  • 05.11.2023. 13:43

Porast antisemitizma u društvu bosanskih muslimana čak je i sarajevskom medijskom establišmentu postalo gotovo nemoguće da ignoriše. Dodaju da su čak i prije izbijanja rata između Hamasa i Izraela u oktobru 2023. godine u Sarajevu redovno bilježeni dokazi vidljivog povećanja gotovo "nonšalantnog antisemitizma".

Ovo stoji u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH.

Kao primjer navode 26. oktobar 2023. godine, kada je sarajevski Dnevni avaz objavio članak u čijem naslovu se tvrdi sljedeće: „Sarajevski Jevreji u strahu: Nezapamćen nivo antisemitizma prisutan u Bosni i Hercegovini”, a nakon što je ceremonija obilježavanja godišnjice Kristalne noći u Sarajevu morala biti otkazana iz bezbjednosnih razloga.

"Dolaskom islamističkog pokreta Alije Izetbegovića na vlast antisemitizam sve vidljiviji"

"Čak i prije izbijanja rata između Hamasa i Izraela u oktobru 2023. godine u Sarajevu su redovno bilježeni dokazi vidljivog povećanja gotovo nonšalantnog antisemitizma. U posljednjih nekoliko godina, škole i ulice u Sarajevu preimenovane su u 'u čast' islamističkih fašističkih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata, kao što su Husein Đozo i Mustafa Busuladžić“, podsjeća se u osvrtu.

U januaru 2023. godine, vandali su nacrtali kukasti krst na amblemu Izraelske privredne komore u Sarajevu. U svojoj osudi incidenta, predsjednik organizacije Amir Gros Kamiri objavio je saopštenje u kom je rekao da su „nedavni zločin iz mržnje i slike nacističkih simbola preko zastave jevrejske države duboko zabrinjavajući i predstavljaju upozorenje..”

U maju 2023. godine, na ekskurziji jedne osnovne škole tokom koje je organizovan obilazak hrišćanskih, jevrejskih i muslimanskih bogomolja u sarajevskom Starom gradu, jedan broj učenika nije ušao u jevrejsku sinagogu jer su im to roditelji zabranili, stoji dalje.

Ovo su ulazi u Hamasove podzemne tunele: Izraelska vojska objavila šta je otkrila

Ovo su ulazi u Hamasove podzemne tunele: Izraelska vojska objavila šta je otkrila

"U junu 2023. godine, otkazan je pokušaj obilježavanja Dana državnosti Izraela u Sarajevu. Organizatori manifestacije, Izraelska privredna komora u BiH i nerezidentna izraelska ambasadorka u BiH Galit Peleg, otkazali su događaj nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbila da sarajevska Vijećnica bude osvijetljena bojama izraelske zastave, jer, kako je rekla, nije htjela da 'vrijeđa osjećaje građana Sarajeva''', navodi se u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata.

Dodaju da je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra ove godine pokrenuo novi talas antisemitizma u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su naseljeni muslimanima.

„Sarajevski zvaničnici pažljivo su odmjeravali svoje reagovanje na aktuelnu krizu, trudeći se da ne kritikuju Hamas, nego Izrael. Na primjer, gradonačelnica Sarajeva Karić, uvijek oprezna da ne uvrijedi muslimanski senzibilitet u gradu, javno je osudila činjenicu da je „licemjerno osuđivati samo napad Hamasa na Izrael, a ne osuditi sve što se dešavalo prije toga“.

BiH glasala protiv antinacističke rezolucije

BiH glasala protiv antinacističke rezolucije

Reagujući na njene dvosmislenostim i zamagljivanja, izraelska ambasadorka Peleg je na platformi Iks Karićki postavila pitanje: ''Ako podržavate Palestince, zašto ne osudite Hamas?''

Direktniji primjer antiizraelskog žara koji je evidentan u Sarajevu bio je komentar Zlatana Begića, kolege Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je 95% glasova dobio od muslimana. U objavi na platformi Begić je napisao: „Pred licem čitavog svijeta teroristička izraelska vlast provodi genocid nad narodom Palestine. SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i drugi, da li ste svjesni da ste krivi jednako kao i Izrael?”

Međutim, piše u ovom osvrtu, čak i njega nadmašio je sam Komšić, koji je imao u javnosti i diplomatiji gotovo nezamislivu razmjenu stavova sa izraelskim ambasadorom Pelegovom. Nakon što je Komšić u intervjuu rekao da se napad Hamasa na Izrael mora posmatrati ''u kontekstu'', Pelegova mu odgovorila pitanjem: ''U kom kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIL-a? U kontekstu Aušvica? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu?''

Cvijanović: Svaki rat i stradanje su užasni, a u BiH se briga za ljudski život začas pretvori u mržnju i navijačku akciju

Cvijanović: Svaki rat i stradanje su užasni, a u BiH se briga za ljudski život začas pretvori u mržnju i navijačku akciju

Na to je Komšić odgovorio sa čak i njemu nesvojstvenom žestinom. Komšić je izraelskoj ambasadorki odgovorio tako što ju je nazvao ''zlonamjernom, izmanipuliranom lažljivom budalom''.

Napadu na izraelsku ambasadorku pridružio se i Rijad Ahmetović, predsjednik Foruma mladih Kruga 99, najistaknutije sarajevske intelektualne organizacije. 

Međutim, do možda najupečatljivijeg izliva antiizraelskog i antisemitskog raspoloženja u BiH posljednjih mjeseci došlo je na demonstracijama podrške Hamasu / Palestini u Sarajevu 22. oktobra 2023. godine, na kojima je bilo okupljeno nekoliko hiljada ljudi. Prisutni su mahali zastavama ISIL-a, Palestine i takozvane Armije BiH, a brojni transparenti antisemitskog sadržaja bili su vidljivi u masi, konstatuje se u Osvrt Republičkog centra na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH.

Pristojnost

Pristojnost "na nivou": Komšić ambasadorku Izraela nazvao budalom

„Važno je napomenuti da trenutni porast antisemitskog raspoloženja i djelovanja u Bosni i Hercegovini preovladava samo u dijelovima države koji su naseljeni muslimanima. Na hrvatskim i srpskim prostorima vlada bitno drugačija atmosfera. U Republici Srpskoj, na primjer, tokom proteklih petnaest godina politički lideri ulažu združene napore na razvijanju veza sa Izraelom i podržavaju izraelske interese na međunarodnim forumima. Jeruslame post, je, na primjer, opisao Republiku Srpsku kao 'najboljeg prijatelja Izraela u Еvropi''', naglašava se u osvrtu.

Kompletan osvrt Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica dostupan je na OVOM LINKU.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: