U Sarajevu

Potpisan ugovor za digitalizaciju

  • Izvor: ATV
  • 03.01.2024. 19:24

Potpisan je ugovor za nabavku opreme za digitalni prenos i emitovanje javnih RTV servisa u BiH. Na tenderu je prošla banjalučka kompanija "Sirius 2010" i kompanija "Odašiljači i veze" iz Zagreba. Vrijednost projekta je 25,8 miliona KM bez PDV-a.

"Ugovor je takav da imamo osiguranje i finansijsko i svako drugo za izvođenje ovog posla. Kompanije imaju referencu, očekujemo uspjeh i očekujemo da za 18 mjeseci, koliko bi ovo trebalo da traje, da napokon pustimo digitalni signal i ukinemo sve analogne predajnike u BiH", izjavio je Еdin Forto, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

"Rok za puštanje u rad signala, digitalnog signala na prostoru cijele BiH je 512 dana od dana potpisivanja ovog ugovora. Mi očekujemo da u ovih 512 dana signal da bude pušten i cijeli sistem da bude tehnički preuzet i na raspolaganju javnim RTV servisima i svim ostalim televizijama u BiH koji će uči u multipleks", istakao je Vlatko Drmić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Iako su čitav tender pratile kontroverze, samo jedan od dva konzorcijuma je ispunio uslove. Ministar Forto je rekao da je tender često odgađan zbog prigovora na tendersku dokumentaciju, na šta su Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara i Kancelarija za žalbe BiH reagovali kako bi se neutralisala mogućnost pogodovanja jednom ili manjoj grupi dobavljača. Na važnost projekta ukazali su i iz kompanije "Sirius 2010". za sve detalje koje se tiču projekta, kažu, biće dostupni.

"Svakako nam možete pismeno dostaviti sva pitanja i vrlo rado ćemo odgovoriti. Ovo je ipak projekat koji vode Ministarstvo i ministar , tako da bih prepustio njima riječ", rekao je Momčilo Đukić, direktor kompanije "Sirius 2010" Banjaluka.

BiH je prije 18 godina potpisala Ženevski sporazum čime je preuzela obavezu da do juna 2015. godine ugasi analogni televizijski signal.

Pratite nas i putem Vibera