Narodna skupština

Rankić: Ne priznajemo 1. mart, niti ćemo ikada

  • Izvor: SRNA
  • 01.03.2023. 09:34

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je Srni da Srbi u BiH ne priznaju 1. mart, koji se u dijelu Federacije BiH (FBiH) obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, niti će ikada jer podsjeća na stradanje srpskog naroda.

"Mi Srbi ne priznajemo taj praznik niti je to ikakav dan BiH", rekao je Rankić.

On je istakao da Srbe taj datum aoscira na izbijanje rata i velika stradanja.

"Svi znamo šta se tada desilo i ne priznajemo 1. mart. Možemo sjesti da se dogovaramo da imamo svoje praznike - i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati u BiH. To se mora usaglasiti, ali 1. mart ne prihvatamo nikako", rekao je Rankić.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana i svekar nevjeste Dijane Tambur, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da pravično kazni, spalile srpsku zastavu.

U dane 29. februara i 1. marta 1992. godine bez srpskog naroda i bez njegovog učešća na nelegalnom i protivustavnom referendumu u FBiH donesena je odluka o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenja BiH od tadašnje SFRJ.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.