Sud BiH

Reakcije nakon ročišta Predsjedniku Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 06.02.2024. 19:10

Javnost i mediji u drugom entitetu okomili su se na okupljene koji su ispred Suda BiH pružali podršku predsjedniku Miloradu Dodiku. Stiže reakcija i na inicijativu Rame Isaka koji je zbog vrijeđanja institucija zatražio pokretanje postupka protiv potpredsjednika SNSD-a Sanje Vulić.

Nespremna optužnica i montirani proces kojim se omalovažava srpski narod ne zaslužuje ničije poštovanje, odgovara Sanja Vulić. 

"Kakva institucija takva i moja reakcija. Sudija prekida tužiteljku sa rečenicom 'To preskočite'. Nađite mi primjer u cijelom svijetu na zemaljskoj kugli da sudija određuje način rada i dinamiku rada tužitelju. To ne postoji nigdje, to postoji samo kod nas“, kaže potpredsjednik SNSD-a Sanja Vulić.

O praksi Suda BiH dovoljno govori činjenica da je i sam predsjednik Suda uhapšen zbog zloupotrebe položaja. Da je ponašanje Sanje Vulić izazvala upravo ogorčenost na pravosuđe jasno je čak i Rami Isaku. Za našu televiziju ovaj put daje malo umjerenije izjave. 

"Ne mogu da komentarišem rad Suda, niti želim, niti imam ovlašćenja da komentarišem rad Suda. Mislim uvaženoj koleginici da je bilo pametnije da to ne komentariše, nego da radi sve ono što je potrebno ako smatra da je u pravu da dokaže to da je u pravu“, kaže federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Svima u Republici Srpskoj je jasno da je montirani proces potpuni apsurd i farsa. Ako se neko i dvoumio, poslije jučerašnjih scena iz sudnice više nema dileme.  

"Ovo suđenje više apsolutno nema veze sa pravom ni sa pravnim normama, ni Zakonom o krivičnom postupku, pogotovo imajući u vidu da krivični postupak BiH koji se donosi je derogiran odlukom nelegalnog predstavnika, njegovim ukazom je napravljena ova optužnica po kojoj sudi“, kaže ministar u Vladi Republike Srpske Savo Minić.

Odbrana je upozorila da se nakaradnom optužnicom ruši suverenitet BiH. Nakaradno je i sprovođenje nametnutog zakona koji nikada nije izglasan ni potvrđen u Parlamentarnoj skupštini, koja je za to jedina nadležna.

Pratite nas i putem Vibera