Opstrukcija bošnjačkih ministara

Rok za procesuiranje ratnih zločina do kraja 2025. godine

  • Izvor: ATV
  • 04.02.2024. 19:13

Porodice srpskih žrtava gube nadu da će ratni zločinci ikada biti kažnjeni, dok Savjet ministara opet produžava već probijeni rok za njihovo procesuiranje. Tek na zahtjev Republičkog centara za istraživanje rata, na snagu je stupila nova Revidirana strategija za okončanje predmeta ratnih zločina. Novi rok je do kraja 2025. godina.

"Upravo onoliko vremena koliko je i proteklo u opstrukcijama od strane bošnjačkih ministara u Savjetu ministara, prevashodno kroz uopšte neusvajanje strategije, a zatim i neformiranje nadzornog organa. Ovo je sada samo nastavak te Revidirane strategije, koja moram reći, da je dobar dokument", kaže Viktor Nuždić, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Dokument obavezuje Sud BiH da se bavi najsloženijim i najprioritetnijim  predmetima, dok se ostali dodjeljuju nižim sudovima.sudska praksa dokazala je da upravo bh. Sud odugovlači procese ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Samo jedan od primjera je zločin na Ozrenu i Vozući. 

"Procesi odlažu iz raznoraznih  pod navodnim znacima „proceduralnih razloga“  ili čak bez navođenja razloga zbog čega se odlažu. Govorimo o decenijskim procesima koji traju, govorimo o procesima za koje postoje dokazi, postoje svjedočanstva", kaže Isidora Graorac, Republička organizacija zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Odugovlačenjem procesa, svjedoka iz ratnog vremena je sve manje. Nadzorno tijelo za praćenje rada na predmetima ratnih zločina zatražilo je da se otklone nepravilnosti pri podizanju optužnica i prebacivanje odgovornosti između tužilaštava i sudova. sve češći je problem i što je BiH omogućila osumnjičenima da pređu granicu i budu nedostižni pravosudnim organima i privođenju pravdi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: