Njujork

Šmit bi da se obrati na sjednici SB UN?

  • Izvor: ATV
  • 30.04.2024. 19:25

Na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a o BiH,  izgleda bi mogao da se obrati onaj koji je samo zakomplikovao odnose u BiH - Kristijan Šmit. 

Na tome, nezvanično, insistiraju SAD.

Ako se nelegalni Šmit obrati, govoriće u tijelu koje ga nije priznalo. Vlada Srpske u svom izvještaju upozorila je kako je Šmit izazvao krizu u BiH i sabotirao put ka ЕU.

"Šmit je vidjevši da su partneri na vlasti u BiH iz reda različitih naroda dokazali koliko mogu postići, namjerno izazvao političku krizu da poremeti integraciju BiH u ЕU, koja mu služi kao argument da BiH ne zaslužuje suverenitet niti da njome upravljaju njene demokratske institucije", navodi se u izvještaju.

Ako Šmit bude govorio tamo gdje ga nisu priznali, to znači samo jedno - da velike sile žele da sabotiraju istinu iz Republike Srpske.

Šmit bi, kažu u Srpskoj, trebalo da objasni kako je kršio Ustav i zakone BiH.

"Kristijan Šmit jedino što može da kaže jeste da je ovdje kršio Ustav, da je kršio zakone i sve opšte i pojedinačne norme koje je mogao da prekrši. Dakle, takav jedan čovjek definitivno ne zaslužuje da se bilo gdje obraća a pogotovo u Savjetu bezbjednosti. Nažalost američka politika prema Srbima je takva da oni sve što je nelegalno prihvataju, a ono što je legitimno i legalno ne prihvataju", kaže Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Nakon Izvještaja Vlade Srpske, nelegalni Šmit bi izgleda da opravda svoja nedjela u BiH. Sve što bude govorio, biće suprotno izvještaju Vlade.

"Da će iznijeti njegov pogled na situaciju u BiH i naravno to će biti predstavljeno potpuno suprotno onom što recimo Vlada Republike Srpske dostavlja u svojim redovnim izvještajima prema Ujedinjenim nacijama. Oni pokušavaju da ublaže ono što je na neki način očekivano da se desi, a to je da se vidi jedna jasna slika o BiH", ističe Miloš Šolaja iz Centra za međunarodne odnose. 

U Savjetu bezbjednosti od Vlade Srpske već su više puta čuli da Srbi u BiH žele mir i poštovanje Dejtonskog sporazuma. Sve to uglavnom ruše stranci poput Kristijana Šmita.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.