Sanski Most

Srbi trpe teror i 28 godina poslije rata

  • Izvor: ATV
  • 09.08.2023. 19:32

Skrnavljenje spomen-obilježja pored uništavanja kulture i vijekovne baštine ima za cilj jedno - zastrašiti i onako malobrojno srpsko stanovništvo na području Sanskog Mosta.

Nekada, selo Lipnik brojalo je 320 domaćinstava, danas su  povratnici rijetki. Najteže im pada, kažu, što im to rade komšije s kojima su do juče živjeli.

"Nije samo ovaj spomenik uništen, uništen je partizanski spomenik, uništili su sva naša groblja, uništili su kuće- 85 kuća, sve poslije Dejtona i sve poslije rata. To niko nije uradio iz daleka, to su uradile komšije", govori Petar Bilbija.

"Čak sam jedne prilike bio i na sudu sa jednim zbog toga što nas je napadao ovdje", dodao je.

Spomenik Lipničkim kumovima, podignut je 1912. godine, a sama priča datira još iz 1835 godine.

Namjerno je uništen tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, a na Vidovdan ove godine ponovo osveštan. Sam spomenik simbol je poštenja i dobrote srpskog seljaka, a ovaj kraj je na njega najviše ponosan.


Širi se fotka novog skandaloznog računa: Gostima naplatili sječenje tosta na pola

Širi se fotka novog skandaloznog računa: Gostima naplatili sječenje tosta na pola

"Značaj samog spomenika nama lokalnom stanovništvu ovdje je više nego dragocjen, jer samom tom legendom o Lipničkom kumstvu kojem smo svjedoci, prenosimo 200 godina sa koljena na koljeno, moramo dati do značaja tim istinskim vrijednostima ljudskim koje su nekad postojale, danas su nestale izgleda", priča Drago Praštalo.

Porušen je i spomenik posvećen 126 poginulih boraca tokom Drugog svjetskog rata. Sve ih to podsjeća na devedesete iako su mislili da je to vrijeme prošlo.

"Pa nije vrijeme, ja sam mislio da je to vrijeme prošlo. Trebamo graditi jedan suživot, da živimo u boljim vremenima. To pokazuje da mi nismo ovdje poželjni i sve što je naše. Ne rade to svi, ali pojedincima to smeta", govori Dragan Jovanović.

Boli ih, kažu, više nego prije jer čini se da ni danas nisu dobrodošli.

Ovo nije prvi put da se dešava skrnavljenje vjerskih objekata ili spomenika. Više puta su provaljivali u crkvu, a nedavno su vandali uništili spomenik srpskih žrtava i u drugom selu. Srpsko stanovnišvo trpi teror čak 28 godina po završetku rata.

Pratite nas i putem Vibera