Isidora Graorac

"Srpska poštuje slovo Dejtona, ali može da funkcioniše i samostalno"

  • Izvor: SRNA
  • 21.11.2023. 08:31

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac poručila je političarima u FBiH i dijelu međunarodne zajednice da se ukoliko im je bitna BiH drže slova Dejtonskog sporazuma, kao što to čini Republika Srpska.

Ona je istakla da je BiH jedino moguća u dejtonskim okvirima i samo na takvim temeljima.

"Svako drugo rješenje vodi nekom drugom uređenju. Nemamo pravo prema našim grobovima da pristajemo na bilo kakva rješenja koja umanjuju značaj i postojanje Republike Srpske, koja ima sve potrebno da može da funkcioniše samostalno", rekla je Graorčeva Srni povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Graorčeva upozorava da BiH nije nikada bila dalje od Dejtonskog sporazuma, s obzirom na sve poteze koje povlači Kristijan Šmit u posljednje vrijeme, napadajući Republiku Srpsku i njene institucije.

Ističući da Republika Srpska uporno pokušavava da se pridržavava svakog slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je on garantovao mir, Graorčeva napominje da se Srpskoj s druge strane u vidu sudija ili visokih predstavnika nameću rješenja, odluke, zaključci koje ona ne želi i tako je guraju u samostalnost.


Ćeranić: Dejtonski sporazum - jedini garant opstanka Srba

Ćeranić: Dejtonski sporazum - jedini garant opstanka Srba

Graorčeva je naglasila da je Republika Srpska izgubila mnogo nadležnosti i da ne smije posustati više ni milimetra.

"Danas smo svjesni da ni milimetra više ne smijemo posustati, inače ćemo izgubiti sve za šta su prolivene velike količine krvi, koje nemaju cijenu i sa kojima se ne smijemo igrati", istakla je Graorčeva.

Ona je rekla da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma postignuto ono najvažnije - prekinuto je ubijanje na ovim prostorima i data mogućnost da narodi nastave dalje da žive jedni pored drugih.

"Sudskim procesima samo se urušava teško stečeni mir, a o povjerenju u pravosudne institucije da se i ne govori", navela je ona.

Graorčeva je napomenula da se samo jedna strana procesuira i optužuje za najteže zločine, dok ostali bivaju amnestirani ili im je čak omogućeno da ne izdržavaju ni minimalne kazne.


Šolaja za ATV: Dejtonski sporazum označio kraj jedne epohe

Šolaja za ATV: Dejtonski sporazum označio kraj jedne epohe

Ona je rekla da sve to nije temelj zajedničkog života na ovim prostorima i da sve vodi ka unitarizaciji BiH, u kojoj bi srpski narod nestao.

"A to ne smije dozvoliti zbog više od 30.000 srpskih žrtava iz proteklog rata", dodala je Graorčeva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.