Sudi predsjedniku Republike Srpske

Sve interesantnija prošlost Sene Uzunović

  • Izvor: ATV
  • 07.03.2024. 19:04

Prošlost sudije Sene Uzunović sve je interesantnija, a ATV nezvanično saznaje da je tokom rata bila bliska sa pripadnicima Islamske zajednice i komandantima muslimanskih brigada. Dok je radila kao vojni sudija u Konjicu, prema saznanjima ATV-a potpuno je bila na raspolaganju komandantu tzv. 4. muslimanske brigade iz Konjica, Nezimu Haliloviću. On je i danas član Islamske zajednice i jedan od neformalnih lidera „Muslimanskog bratstva“. Halilović je početkom devedesetih imao važnu ulogu u Konjicu.

"Istovremeno u Konjicu djeluje specijalna jedinica pod komandom Nezima Halilovića i djeluje četvrta muslimanska brigada Konjic kojom takođe Muderis komanduje. Muderis je inače hatib džamije Kralj Fah, uticajni kadar islamske zajednice. Čovjek koji vodio ured za hadž u okviru Islamske zajednice i koji pripada stranci SDA. To su one Alijine hodže, hodže SDA koji danas ostvaruju najveći uticaj u Islamskoj zajednici", kaže stručnjak za terorizam Dževad Galijašević.

Sudija u postupku protiv predsjednika Republike Srpske, nezvanično, bliska je sa predsjednikom Sabora Islamske zajednice u BiH Еdhemom Bičakčićem u čijem je kabinetu radila. Uzunović je, prema nezvaničnim informacijama, bila vrlo bliska i sa nekadašnjim načelnikom Stanice javne bezbjednosti u Konjicu, Jasminom Guskom. Njemu je poslije rata suđeno za ratne zločine, ali je tokom suđenja preminuo. Šta očekivati od sudije koja je sarađivala sa ljudima poput Halilovića, pitaju se u Srpskoj. 

"Takva ličnost svakako je zanimljiva bila bezbjednostnim strukturama domaćim, a vjerovatno i stranim. I u tom kontekstu tog vehabijskog pokreta i te bosansko-hercegovačke političke slike on je svakako bio zanimljiv i nezaobilazan i kad je riječ o bezbjednosnom sektoru", kaže stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Sena Uzunović poznata je i po tome što nije uradila ništa za srpske žrtve u Konjicu. Takođe je kao tužilac sabotirala slučaj Dobrovoljačka ulica. Javnost zna i da je oslobađala Bošnjake koje je kasnije Haški tribunal osudio za ratne zločine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: