Geopolitički analitičar

Timoti Les za ATV: BiH nije ispala onako kako su arhitekte Dejtona željele

  • Izvor: ATV
  • 16.12.2023. 20:55

Timoti Les, geopolitički analitičar, rekao je gostujući na Alternativnoj televiziji, da misli da se sa pravom može reći da BiH nije ispala onako kako su arhitekte Dejtona željele, čak ni kao što su diplomate željele u godinama neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"U to vrijeme ideja je bila da će se BiH povezati u funkcionalno, multietničko društvo koje bi se ekonomski i politički razvilo, i konačno integrisalo u zapada te udaljilo od tradicionalnih partnera, kao što su Rusija i Kina. Međutim, stvarnost je upravo suprotna. BiH stagnira, barem u relativnom smislu, nije uspjela da se poveže kao država, da se razvije politički, ekonomski, onako kako su predviđale arhitekte Dejtona“, izjavio je Les.

To je dovelo do toga da se Srbi sada okreću Rusiji i Kini, kaže Les. napominje da je zemlja kao takva ostala van Еvropske unije. U tom smislu, Les misli da se mora zaključiti da BiH nije ispunila očekivanja koja su postojala prije 28 godina.

„Moje mišljenje je da se oduvijek baratalo optimističnim scenarijom sa najboljim mogućim ishodom. jasno je, od samog početka, još od prije rata, da 50 odsto stanovnika ove zemlje ne želi da živi u nezavisnoj državi po imenu Bosna i Hercegovina, to su Srbi i Hrvati. I to je predodredilo zemlju na određeni neuspjeh. Događaji su pokazali da je nemoguće da taj scenario uspije“, izjavio je Les za ATV.

Govoreći o evropskom putu BiH, Les je rekao da BiH neće napredovati u pregovorima čak i ako uspije da ih otvori. 

„Ne postoji scenario u doglednoj budućnosti prema kom će BiH biti primljena u Еvropsku uniju. Činjenica da ЕU nije prihvatila njen zahtjev vidim kao čisto politički signal da ЕU nije zadovoljna ponašanjem ovdašnjih političara“, naveo je Les.

Što se tiče budućnosti Republike Srpske, Les navodi da postoji nekoliko scenarija.

„Iako Sjedinjene Američke Države pokušavaju da koriste različita sredstva da obuzdaju Srbe, ulaze u rizik da će Srbi odreagovati drugačije nego što SAD žele ili odobravaju. Postoje različiti scenariji, koji su uslovljeni. lopta je sada na terenu Srba i ovdašnjeg rukovodstva. Pitanje je kako će reagovati na različite pritiske. Tu je izvjesni scenario prema kojem SAD i njeni saveznici efektivno odnose pobjedu u ovoj rundi i određuju Srbe, koji odlučuju da barem sačekaju meki budući period, vjerovatno dok izbori u SAD ne donesu neku promjenu u Bijeloj kući. Drugi scenario prema kom Srbi odlučuju da uzmu stvari u svoje ruke i ubrzaju separatističke planove, što onda otvora razne mogućnosti u smislu daljih dešavanja", istakao je on.

Kada je u pitanju proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se vodi pred Sudom BiH, Les ističe da je to diskusija sa pravnog stanovišta. On je rekao da način imenovanja Kristijana Šmita nije do kraja definisan, iz tog razloga je otvoren za različita pravna tumačenja.

„Mislim da je manje važno da li je to sa pravnog stanovišta ispravno ili nije, u odnosu na politiku, to jeste, da li uopšte treba da postoji visoki predstavnik, što Srbi osporavaju. Međutim, SAD i njeni saveznici smatraju da je to suštinski bitno da bi se spriječili dezintegrišuće tendencije u BiH“, izjavio je stručnjak.

Gostovanje Timotija Lesa ATV-u možete pogledati u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: