Oprečni stavovi

Zakon o zastavi BiH podijelio poslanike

  • 26.07.2018. 11:58

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je danas u Sarajevu, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, a diskusija je protekla u djelimično disonantnim tonovima i oprečnim stavovima poslanika iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, zbog različitog poimanja i odnosa prema BiH i njenim institucijama i simbolima.

Borislav Bojić /DNS/ pokrenuo je inicijativu da se u oba doma parlamenta BiH, osim zastave BiH, nalaze i zastave Republike Srpske i FBiH, kao i Brčko distrikta, jer je to u skladu sa evropskom parlamentarnom praksom. 

Nikola Špirić /SNSD/ smatra da ovakvim inicijativama i raspravama ne treba raspirivati nikave tenzije, niti podizati političku temperaturu uoči opštih izbora, tim prije jer BiH nije jedinstven ni politički, niti ekonomski prostor. 

Mirsad Đonlagić /SBB/ smatra da raspravu o ovom zakonu treba osloboditi od svih drugih stvari, osim od načina postavljanja, odnosno upotrebe zastave BiH. 

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac pozvao je poslanike da energiju u ovoj diskusiji, koja se odvija u okviru prvog čitanja, usmjere ka narednoj amandmanskoj fazi. 

On je napomenuo da će poslanici iz Republike Srpske insistirati na tome da zvanična obilježja i simboli Republike Srpske budu postavljeni i u institucijama BiH. 

Lazar Prodanović /SNSD/ upozorio je neke poslanike iz FBiH da je neumjesno Republiku Srpsku nazivati "manjim bh entitetom" ili samo skraćenicom "RS". 

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksanra Pandurević smatra da bi nakon ove diskusije trebalo razmisliti o potpuno novom zakonu o zastavi BiH. 

Ona je podsjetila da je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić unio zastavu Republike Srpske u Predsjedništvo BiH i da to ne treba nikome da smeta, kao ni zastava Republike Srpske koja se nalazi u Klubu SDS-a u Predstavničkom domu. 

Pandurevićeva smatra da je veći problem to što u BiH nije regulisano isticanje zastava stranih država, pa čak i zloglasne i terorističke "Islamske države". 

O detaljima i tehničkim izmjenama zakona govorili su poslanici Saša Magazinović /SDP/, Nermina Kapetanović /SDA/, Mesura Beganoivć /DF/, Damir Arnaut /SBB/ i drugi.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program