Prijedlog Benjamine Karić

Zdravko Čolić predložen za Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva

  • Izvor: ATV
  • 20.01.2024. 19:09

Ovogodišnji prijedlog gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva je regionalna pop zvijezda Zdravko Čolić. Svoje uzbuđene je podijelila i na društvenoj mreži Iks

“Predložila sam da se Zdravku Čoliću dodijeli Šestoaprilaska nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini, kao pojedincu sa značajnim ostvarenjima i rezultatima rada u oblasti kulture i umjetnosti. Nikad nije zaboravio svoj grad i ambasador je našeg Sarajeva svuda po svijetu", navela je ona.

Sarajlije, iako rado gledaju Čolićeve koncerte, negoduju ovaj prijedlog. Kako pišu u komentarima ne odobravaju nagradu nekom ko je otišao iz Sarajeva '90ih I ko nije bio uz njih u ratnim vremenima. 

-“Gdje se predlažu kandidati i ko može predlagati? Mislim da je profesor Frensis Boil, koji je zastupao Bosnu protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde i to DžABЕ, zaslužio neko priznanje. A ne neki pjevači koji su isparili kad je počela agresija na BiH.”

-“Čolić je pobjegao u grad koji je organizirao i logističku osiguravao opsadu Sarajeva i tamo ni riječ nije rekao o tome. Samo je pjevao. I da je Sarajevo popustilo on bi i dalje pjevao i ništa ne bi rekao o tome.”

-“Zanimljivo je da za Sarajevo u ratu nije bio nijedan protestni koncert na kojem je učestvovao Čolić, tada nešto nije dizao svoj glas . 1999-e kada je bombardovana Srbija odmah je digao glas i učestvovao na koncertima.”

-“Oprosti Benjamina što Sarajlije ne dijele tvoje oduševljenje, jer očekuju da nagradu grada Sarajeva dobije osoba koja DOPRINOSI gradu, a ne u koga je neko zaljubljen.”

-“Mislim gđo Karić, da nije najbolji izbor i da još jednom razmislite. Trebao bi to biti neko, koji je doprinosio i koji još doprinosi Gradu u kontinuitetu, kao zadati kriterijum.”

-“Imaš još 300.000 protjeranih SRBA pa pitaj ih možda imaju i oni neke žele.”

-“Čola je gledao Sarajevo preko snajpera”

-“Čola nema jedno 30 godina nikakve veze sa Sarajevom, niti ga promoviše. Otišao je početkom agresije, ne u Pensilvaniju - nego u Beograd. Odakle ti naviru ove ideje. Bolje da se pobrinete da veliki junak odbrane BiH Jovan Divjak dobije konačno u Sarajevu ulicu.”

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se svake godine na dan 6. aprila istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim područjima društvenog života.

Pratite nas i putem Vibera