Obilježeno i u Banjaluci

168. godišnjica Teslinog rođenja

  • Izvor: ATV
  • 10.07.2024. 20:10

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori, ko tako ne čini mora propasti, tako je govorio srpski genije Nikola Tesla.

Tesla, jedan je od najblistavijih umova u svijetu, čovječanstvu je poklonio epohalne izume. Uveo je svijet u električno doba, osmislio indukcioni motor, naizmjeničnu struju, lasersku i radarsku tehnologiju, daljinsko upravljanje, bežičnu komunikaciju, električne automobile i mnoštvo drugih čudesnih otkrića. 168. godišnjica od njegovog rođenja obilježena je i u Republici Srpskoj. 

''To je bio jedan velikan koji je bio ponos. Bio je prepoznatljiv u cijelom svijetu sa svojim patentima i doprinio da mi kao mala država i entitet i cijeli narod budemo ponosni na njihovo znanje'', rekao je Vlado Cvijić, inovator.

Svijet danas ne bi bio ovakav kakav jeste, da nije bilo Tesle, poručeno je sa obilježavanja. Ispred biste Nikole Tesle u Banjaluci položeno je cvijeće, a u Domu omladine otvorena izložba učeničkih likovnih radova.  

''Sve firme danas na svijetu koje se bave bilo kojom djelatnošću u osnovi imaju pogonsko gorivo koje proizilazi iz Teslinog izuma neizmjenične struje, bez nje život ovakav kakav jeste ne bi postojao, a ova firma ne bi postojala da ne postoji distribucija i prenos te energije'', rekao je Dragan Čavić, direktor „Еlektrokrajine“.

Nikola Tesla je sve podatke koje je pročitao koristio kao da u sebi ima biblioteku, zbog te sposobnosti nije pravio crteže izuma, već je radio prema slikama koje je imao u glavi.

Bio je čovjek kojeg su neupućeni često nazivali zaludnim sanjarem koji je dobio je više od milion dolara od svojih izuma i istom brzinom ih potrošio na nove izume. Međutim, Tesla je bio idealista najvišeg reda, a takvim ljudima, novac malo znači.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: