Zločin koji se pamti

82 godine od pokolja Srba u Drakuliću, Motikama, Šargovcu i rudniku Rakovac

  • Izvor: ATV
  • 04.02.2024. 19:07

Bol za najmilijima nije prošla ni nakon 82 godine, a neće nikada ni proći. Tog sedmog februara 1942 godine u ranu zoru krenulo se u pokolj i ubijanje svega što je bilo srpsko u Šargovcu, Motika, Drakuliću i rudniku Rakovac. Sve bez ispaljenog metka. Ustaški vodiči su priča Marko Ševa bile komšije. On je ostao bez četvoro braće i sestara. Ustaše su mu sestru od 12 godina zaklali dok je bila u školi.

"Kažu da je nju taj neki ustaša ganjao između klupa, ona bježala, bila curica jaka 12 godina. Baci stolicu, nije mogao da je stigne udari je i ona jadnica padne onda su je izveli dolje niže i zaklali". kaže Marko Ševa iz Šargovca.

Zaboraviti ne smijemo. Naši budući naraštaji moraju znati šta se ovdje dešavalo, kaže i okupljeni narod. 

"Mnogo važno da se sjećamo ali za nekoga, za nekoga nije ni važno", "Da se nikada ne zaboravi, da budemo spremni jer ono što su radili onda, radili bi i sad da mogu", "Moramo se sjećati ali i boriti se od najmlađega do najstarijega", kažu građani.

Ako ne budemo svoji na svome i ne budemo imali svoju državu nemamo ni slobodu, poruka je predsjednika Srpske. Republika Srpska, kaže Milorad Dodik garant je našeg postojanja i opstanka. Ovo treba da bude mjesto našeg pamćenja. Zato je važno je da ovom strašnom zločinu nad Srbima bude snimljen i film ali i urađena spomen soba. 

"Uvijek su mi u mislila ta mala djeca koja nisu znala ništa, nisu razumjela ništa koja su bila u krevetima toplim, domaćinstva i porodice gdje su živjeli a onda naiđu neki loši ljudi koji im poremeti i uzmu san, uzmu život, zaviju u crno porodice zaviju u crno srpski naš narod. Od svega što nam se nudi osim Republike Srpske sve je pogrešno", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ovo mjesto je dokaz da je zločinac nikada neće dobiti spomenik ali i da je žrtva jača upravo od zločinca, čulo se u Drakuliću. 

"Vrijeme Republike Srpske je jedino vrijeme kada se slobodno sjećamo, kada ne damo da nam zaborave žrtve i da nam falsifikuju istoriju", kaže Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

"Gdje god je bila krv mučenika tokom vijeka i pamtivjeka od Hrista do danas od osnivanja svijeta do danas tu je bilo sjeme novog života e to sjeme smo braćo i sestre danas mi i djeca", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluka.

Tog krvavog sedmog februara ustaše su u banjalučkim naseljima  Drakulić, Motike, Šagovac i u rudniku Rakovac ubile više od 2.300 Srba među kojima je bilo 551. dijete. Pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su na monstruozna način Srbe bez ijednog ispaljenog metka.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.