Uspješna akcija u Novom Gradu

Avio-bomba uklonjena iz Sane bez posljedica

  • 05.09.2018. 19:46

U Novom Gradu danas vanredno. Zvuci sirene označili su početak akcije uklanjanja avio-bombe ispod gradskog mosta na Sani. Bombu iz Drugog svjetskog rata, tešku skoro 250 kg, iz rijeke su izvukli timovi Republičke uprave Civilne zaštite. Kažu da je akcija uspješno odrađena iako je bila prilično zahtjevna.

Bomba, koju su pronašli ronilački i Tim za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava, transportovana je do napuštenog kamenoloma u Petkovcu gdje će biti uništena. Stanovnici Novog Grada, kojima je danas popodne bilo zabranjeno i da se približe gradskom mostu, kažu da ovo nije prvi slučaj. Prisjećaju se da su slične bombe uklonjene iz Sane i prije nekoliko godina. Ipak, od zvuka sirene koji upozorava građane da poštuju mjere bezbjednosti, uvijek ih, kažu, prođe jeza.

"To nije prva. Za mog života uklonjeno ih je četir-pet". 

"Ne treba prilaziti i iskušavati sreću, to može poći po zlu".

"Ja sam 'vamo zavučena...", govore mještani.

Na toj lokciji ostala je još jedna bomba, a uzvodno kod željezničkog mosta njih nekoliko. Zato je napravljen plan sa lokalnim vlastima za iduću godinu da bi se i preostale bombe uklonile. Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača kaže da je zadovoljan kako je akcija protekla.

Akciji su prisustvovali i ronioci pirotehničari iz Češke. Oni su obučavali ronioce Civilne zaštite, a saradnju će da nastave i iduće godine.