Gost ATV Jutra Goran Kurtinović

Bakšiš je rak rana ugostiteljstva

  • Izvor: ATV
  • 11.10.2023. 08:28

Predsjednik Upravnog odbora Horeka Goran Kurtinović kaže u ATV Jutru da udruženje radi sa ministarstvom turizma na poboljšanju uslova radnika u ugostiteljstvu.

U Zakonu stoji da konobari u restoranima ili hotelima bi morali imati završenu ugostiteljsku školu, ali situacija na terenu je drugačija.

"Pošto je to nemoguće ispuniti, a hvala Bogu taj zakon je od 2017. godine i nisu nas kažnjavali po tom pitanju, nema objekta koji ne bi bio kažnjen. Shodno tome pokušali smo da izbacimo tu tačnu zakona da nas ne bi kažnjavali u budućnosti", kaže Kurtinović.

On poručuje da su svi svjesni šta znači školovan radnik. Međutim, vođeni činjenicom da je biti konobar specifično zanimanje jer rade sa ljudima, u smjenama, komuniciraju na više jezika, i pored znanja čovjek mora imati želju da se uopšte bavi tim poslom.

"Kada smo pričali sa direktorima škola, oni su shvatili da mi omalovažavamo tu školu. Mislili su da smo na suprotnim stranama, a na istim smo. Ostavili smo tu tačku zakona i još ga proširili da se on ne odnosi samo na konobare, nego i na kuvare, turističke vodiče i slično. Tako da smo dali prioritet ugostiteljskoj školi, a dozvolili smo i drugima da mogu učestvovati u ugostiteljstvu", kaže Kurtinović.

On napominje i da ugostiteljstvo gubi mnoge radnike koji odlaze na sezonski rad za veće plate. Zbog svega toga, Udruženje se bori kroz nacrt zakona za poboljšanje uslova rada.

"Tri osnovna uslova su da radnik ne ispašta ako poslodavac ne ispunjava svoje obaveze. Najviše se odnosi na zdravstveno osiguranje. Plata u kovertama, čekamo zakon imamo nekih prijedloga. I treća je odgovornost da preuzme i konobar za izdavanje ili ne izdavanje računa. Mislili smo da čak konobarski smjer dignemo na četvorogodišnji nivo obrazovanja i da posljednja godina bude 90 odsto prakse, a 10 odsto nastave. Bilo bi najbolje da dobijemo klasifikaciju konobara prema nivou znanja. To su sad nacrti u koje ćemo se upustiti u ugostiteljskim školama da bi broj upisanih đaka bio sve veći", kaže Kurtinović.

On ističe da je poželjno da u restoranima i hotelima rade stariji konobari. Da u mladosti budu u kafićima, poslije u restoranima, a onda kada nije više potrebna brzina nego iskustvo, neka rade u hotelima.

"Bakšiš je rak rana ugostiteljstva i svođenje sve na taj bakšiš. Mi smo raspravljali o tom dijelu da li je ispravno da samo konobar uzima bakšiš a iza njega stoje kuvari i čitava industrija od poslodavca koji je uložio u objekat pa nadalje. To je druga tema gdje raspravljamo i o ozakonjenju bakšiša da može taj bakšiš legalno prijavljivati. Komplikovana je tema, ali stepenicu po stepenicu udruželje Horeka zajedno sa ministrom će pomjeriti barem za 23-30 odsto naprijed ako ne i više", kaže Kurtinović.

Pratite nas i putem Vibera