Gostović

Djeca uz ratnu zastavu slavila "Dan oslobođenja"

  • Izvor: ATV
  • 06.12.2023. 19:08

Dok su za protjerane i ubijene srpske žrtve sa prostora Gostovića služeni pomen i parastos u Modriči, isti dan na njihovim ognjištima slavio se tzv. "Dan oslobođenja Gostovića". Ni ovaj put nije prošlo bez ratnih zastava tzv. Armije BiH.

Godišnjica je obilježena uz ratne zastave sa ljiljanima ali i veliku zastavu tzv. Armije BiH uz koju su ovaj put slavila i djeca. Iz Gostovića je 1992. protjerano oko 3.000 Srba. A upravo u tom mjestu bio je i logor mudžahedina za čije zločine niko nije odgovarao.

"U mjestu gdje su Srbi u totalitetu prognani, gdje su vršene masovne egzekucije srpskih zarobljenika u kampu Gostović, mi imamo takve poruke", kaže Viktor Nuždić, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iako je sramno, ovakvo nešto ne dešava se prvi put. Iz Republike Srpske jasna poruka – dokazano je da Bošnjaci zbog počinjenih zločina nad Srbima nemaju ni srama, a ni kazne. 

"Nažalost, takve poruke su i poruke mržnje, koje smo juče vidjeli, poruke koje dodatno ponižavaju porodice stradalih, sve one koji su bili logoraši, sve one koji su bili zatvoreni, i mislim da bi upravo ti organizatori koji su zloupotrebljavali tu djecu, ili koji su učili tu djecu da na taj način postupaju, trebali biti kažnjeni", kaže Milorad Kojić, poslanik u PD PS BiH.

"Kod nas će se novorođenčad optuživati za ratne zločine dok će se stalno prikazivati snimci kako Atif Dudaković govori da ove zarobljenike treba strijeljati, a ovaj se šepuri na slobodi. Oni koji budu osuđeni za ratne zločine sa ovim pravosudnim postupkom će biti sklanjani u Tursku i u druge zemlje, a mjesta gdje su Srbi ubijeni će obilježavati tako što će neka djeca da slave te zločine", ističe Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

O sudbini zarobljenih srpskih boraca i civila u kampovima mudžahedina dovoljno govori činjenica da su tijela pronađena obezglavljena. U napadu 4. decembra 1992. godine u Gostoviću i srpskim mjestima u Žepču nije ostao nijedan Srbin. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: