Republički hidrometeorološki zavod

Meteorolog za ATV otkriva: Kakva će biti zima i da li će biti snijega

 • Izvor: ATV
 • 04.12.2023. 08:58

Milica Đorđević, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekla je za ATV jutro da prognoze nagovještavaju da će i ova zima biti toplija od prosjeka, ali ćemo ipak uživati i snijegu.

Govoreći o visokim temperaturama tokom prethodnog vikenda, Đorđevićeva je rekla da su oboreni temperaturni rekordi. Prema prvim informacijama, Bijeljina i Prijedor su zabilježili nove rekorde za apsolutnu maksimalnu temperaturu, što se tiče decembra.

Dva minuta užasa: Milioni pogledali snimak, nikome nije jasno kako je momak preživio

Dva minuta užasa: Milioni pogledali snimak, nikome nije jasno kako je momak preživio

„U Bijeljini je bilo 24,6 stepeni, na samom početku decembra, zaista neobično. Uz sve to, bilo je dosta vjetrovito, udari vjetra 1. i 2. u nižim predjelima su išli do 90 kilometara na čas, a u višim predjelima preko 100. Najveći udari vjetra su zabilježeni na Sokocu, gdje je bio čak 110 kilometara na čas. Vjetrovi iznad 60 kilometara na čas se smatraju olujnim, a iznad 103 orkanskom olujom“, istakla je Đorđevićeva.

U subotu je došlo do nagle promjene vremena, krenula je kiša, pad temperature, a u noćnim satima je bilo i snijega.

Nije neuobičajeno da se dešavaju jaki vjetrovi u našem regionu, navela je ona, ali ono što je malo neobično jeste da se ove godine to prečesto dešava i uglavnom imaju sve jače brzine. Kaže da su ove godine imali oko 35 upozorenja zbog jakog vjetra.

Temperatura pala na -50 u ovom dijelu svijeta

Temperatura pala na -50 u ovom dijelu svijeta

„Definitivno se klima mijenja i glavne odlike klimatskih promjena upravo jeste to, s jedne strane će biti sve toplije, a s druge strane, pojava tih ekstremnih događaja će biti sve češća. Sada imamo čak i u jednom mjesecu, a pogotovo u jednoj godini čitav niz ekstremnih događaja koji idu iz krajnosti u krajnosti, i zaista je teško navići se na to“, rekla je Đorđevićeva za ATV jutro.

Sutra nas očekuje novo naoblačenje, miješaće se kiša i snijeg. U nižim krajevima se može očekivati do 5 centimetara snijega, a na planinama oko desetak.

„Dakle, biće malo snijega, ali daleko od toga da će se on zadržavati i da će praviti značajniji snježni pokrivač. Od četvrtka ponovo uglavnom suvo, imaćemo ponovo smjenu toplijih i hladnijih perioda. Još uvijek nemamo nagovještaj za pravu, ozbiljnu zimu. Što se tiče snježnih padavina, one su zadnjih nekoliko godina postale sve manje i manje u našem regionu, možemo reći i prava rijetkost“, podsjetila je.

Tragali za olupinom aviona MH370, našli nešto neočekivano

Tragali za olupinom aviona MH370, našli nešto neočekivano

Sezonske prognoze nagovještavaju da će ova zima opet biti toplija od prosjeka, ali će ipak biti više snijega u odnosu na prethodne dvije, tri zime.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?