Еl Ninjo odlazi u zaborav

Dugoročna prognoza za ljeto 2024.

  • Izvor: Mondo.rs
  • 24.04.2024. 16:23

Vremenska prognoza za ljeto 2024. pokazuje dinamičan ljetnji atmosferski obrazac, pod uticajem prelaska iz toplog ciklusa Еl Ninja u hladni ciklus La Ninja. Predviđa se da će se niz talasa pritiska i anomalija protezati od Sjeverne Amerike pa sve do Еvrope. Na sjevernoj hemisferi, naredni mjeseci će biti prelazni period između Еl Ninja (topla faza) i La Ninje (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima.

Jedan od glavnih pokretača zimskih vremenskih prilika i ranog proljeća bio je Еl Ninjo. Vrhunci toplih anomalija zabilježeni su u decembru, ali je početkom ove godine počeo nagli pad temperatura, a očekuje se da čitav region iznad ekvatora tokom ljeta pređe u negativan ciklus.

Biće štete zbog snijega, nova prognoza ne obećava

Biće štete zbog snijega, nova prognoza ne obećava

Snažan podzemni hladan bazen je glavni preduslov za slom Еl Ninja. 'Topla faza' je trenutno u slomu, a pojava veoma hladnog ciklusa počinje u kasno ljeto 2024. i trajaće do 2025. godine. Na osnovu svih podataka prognoze, sajt Sever Weather Europe, izvještava da je Еl Ninjo u brzom opadanju. Međutim, tako veliki događaji obično traju duži vremenski period jer je atmosferi potrebno neko vrijeme da odgovori na ove okeanske promene.

Analizirajući prelazak sa zimskog Еl Ninja na ljetnju La Ninju i da bi razjasnio šta je pred nama, pregledani su podaci iz nekoliko godina koje su imale sličan prelaz. Prema ovim podacima, očekuje se nekoliko značajnih promjena temperatura i padavina. Podaci pokazuju da će veliki dijelovi centralnih i istočnih Sjedinjenih Država i južne Kanade imati temperature iznad normalnih, dok Еvropa može očekivati niže temperature.

Od 29. aprila za ova tri znaka slijedi rolerkoster emocija, doživjeće sudbinske ljubavi

Od 29. aprila za ova tri znaka slijedi rolerkoster emocija, doživjeće sudbinske ljubavi

Sever Weather Europe navodi da prognoze za ljeto, odnosno za jun, jul i avgust, ukazuju na područje iznad prosječnih temperatura i veću tendenciju toplotnih talasa iznad juga Sjedinjenih Država, sve do sjevernih krajeva. Druga oblast se nalazi iznad južnih dijelova Еvrope gdje će vrijeme biti toplije nego što je uobičajeno u većem dijelu kontinenta. Najjače anomalije i tendencije toplotnih talasa su nad centralnim i južnim dijelovima kontinenta. Krajem ljeta, Sjeverna Amerika će osjetiti rane promjene u nastajanju nove La Ninje, jer je mnogo bliža izvornom regionu u Pacifiku.

Prognoza padavina pokazuje normalne do sušnije uslove nad krajnjim zapadnim i južnim dijelovima Еvrope. Više padavina se predviđa na krajnjem sjeveru. Prikazani su centralni delovi sa blago povećanim potencijalom padavina, piše Mondo.

Porodica završila u bolnici zbog trovanja, sumnja se da su ovo mazali na palačinke

Porodica završila u bolnici zbog trovanja, sumnja se da su ovo mazali na palačinke


Pratite nas i putem Vibera