Nina Rodić Vukmir

Dvoje djece iz Srpske morbile dobili u Tuzli

  • Izvor: ATV
  • 08.02.2024. 12:12

Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekla je da su juče zaprimili prijavu epidemije morbila, odnosno malih boginja sa teritorije Bijeljine.

Radi se o obolijevanju troje djece mlađe od dvije godine koja nisu vakcinisana.

Dvoje djece, kako se pretpostavlja, zaraženo je tokom boravka u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi na području Tuzle.

„Ta djeca nisu međusobno povezana, ali su povezana sa boravkom u toj zdravstvenoj ustanovi, dok za treće dijete nema povezanosti sa ovo drugo dvoje. To su prva tri pozitivna slučaja u Republici Srpskoj ove godine. Prošle godine smo imali dva slučaja ali nisu bila u formi epidemije jer su bili i u različitim mjesecima i nisu sa bili sa istog područja regije Banjaluka“, rekla je Rodić Vukmir na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona kaže da se ovakav scenario, odnosno slučajevi morbila, očekivao u Republici Srpskoj zato što je obuhvat vakcinisanih ispod 95 odsto već duži niz godina.

„Jasno je da su djeca nakon sedmog mjeseca života apsolutno nezaštićena jer su antitijela, koja su prešla sa majke, zaštitu djetetu pružala do nekog sedmog, osmog mjeseca života“, pojasnila je ona.

Dom zdravlja Bijeljina je uradio sve neophodne mjere, navela je ona i dodala da su u koordinaciji sa Opštom bolnicom Bijeljina ukoliko bude bilo potrebe za hospitalizacijom.

„Za sada su to slučajevi koji nisu zahtijevali hospitalizaciju. Očekujemo da će biti još oboljelih, kako u Bijeljini tako i u drugim gradovima“, izjavila je doktorica Rodić Vukmir. 

Pratite nas i putem Vibera