Sever Veder Jurop

Fizičar i meteorolog objasnio moguće posljedice: Formira se polarni vrtlog

  • Izvor: Agencije
  • 20.09.2023. 22:59

Sever Veder Jurop (SWE) objavio je da se u stratosferi iznad Sjevernog pola počinje formirati polarni vrtlog koji će utjecati na zimsko vrijeme 2023/2024. godine.

Uticaj ovog vremenskog fenomena bi se, prema SWE, najviše mogao osjetiti u SAD, Kanadi i Еvropi, posebno ako se polarni vrtlog počne urušavati.

Šta točno možemo očekivati ove zime, za "N1" je objasnio Branko Grisogono, atmosferski fizičar i profesor u trajnom zvanju na PMF-u u Zagrebu.

Grisogono navodi da polarni vrtlog predstavlja uobičajeno strujanje vazduha u stratosferi.


Višković: Srpska ima najmanji nivo zaduženosti od svog nastanka

Višković: Srpska ima najmanji nivo zaduženosti od svog nastanka

"Značajno utiče na donje slojeve atmosfere, tzv. troposferu, posebno na polarnu mlaznu struju, njeno meandriranje, raspored planetarnih talasa te ultimativno na ciklone i anticiklone u našim područjima. To je ciklonalni vrtlog hladnog vazduha, vrti se od zapada prema istoku i stvoren je razlikom temperature tropskih i polarnih krajeva te rotacijom Zemlje", pojasnio je Grisogono.

Kako će uticati na Еvropu?

Objasnio je i kako bi tačno polarni vrtlog mogao uticati na Еvropu, odnosno kakve bi vremenske prilike mogao donijeti ove zime.

On navodi da je u ovom trenutku prerano prognozirati kakve nas vremenske prilike mogu očekivati tokom zime, ali navodi da bi ponegdje moglo biti neuobičajeno hladno, odnosno toplo.

"Ako taj mega vrtlog u visini pukne, tj. prolije se iz skoro kružne u dipolnu ili komplikovaniju strukturu, onda se stvaraju džepovi, komadići tog polarnog vrtloga, kao krpice koje ne znaju kuda da krenu. Jedni nose topliji vazduh na sjever, a drugi nose hladan i vlažan zrak na jug. Do sada to se obično događalo svake dvije do tri godine u siječnju ili veljači", naveo je Grisogono i nastavio:


Hoće li Simanić moći da igra košarku: Doktor otkrio u kakvom je stanju

Hoće li Simanić moći da igra košarku: Doktor otkrio u kakvom je stanju

"Danas, sredinom septembra, nemoguće je reći gdje će se takav nelinearan planetarni talas slomiti zbog pucanja polarnog vrtloga. Znamo da će negdje na sjevernoj hemisferi biti neuobičajeno hladno, zbog stacionarnog džepa zarobljenog polarnog vazduha, a negdje će biti neuobičajeno toplo. Lom polarnog vrtloga nerijetko dovodi do jakog zagrijavanja u donjoj stratosferi i promjene smjera polarne mlazne struje".

Еl Ninjo

Stranica takođe navodi da na polarni vrtlog utječe i Еl Ninjo, a i Grisogono ističe da su tu u pitanju atmosfersko-okeanske veze, odnosno jedna pojava utiče na drugu.

"Еl Ninjo, kao i druga interna, tj. prirodna klimatska kolebanja, posebno u tropima, utiču jedni na druge. Povezanost nije, nažalost, kao na vagi, već više efekata ljuljaju jedni druge, treba nam multidimenzionalna vaga! Kao u timskoj igri, kako ko potegne jače, a neko slabije…", objasnio je Grisogono.


Zelenski iznio dva uslova za mir

Zelenski iznio dva uslova za mir

"U principu, Еl Ninjo zaljulja polarni vrtlog, on onda čeka šta će mu reći drugi bitni ‘daljinski igrači’, poput tzv. kvazi-dvogodišnje oscilacije u tropima što putuje kroz stratosferu, te stanja monsuna i ostalih klimatskih modova. To je kompleksna i zanimljiva igra što se ubrzava s globalnim zagrijavanjem zbog ljudskih uticaja", zaključio je Grisogono.


(Foto: Sever Veder Jurop)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: